IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия влиза в ЕС ако уреди спор за $4,7 млрд с Лондон и Амстердам

Исландия отхвърлиха споразумение за изплащане на $4,7 млрд на Великобритания и Холандия, като компенсации за клиентите на фалиралата банка Icesave

21:34 | 18.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Исландия влиза в ЕС ако уреди спор за $4,7 млрд с Лондон и Амстердам

Европейският съюз ще започне преговори с Исландия, за приемането на страната в съюза, но настоява, да бъде уреден спор с Великобритания и Холандия за 3,8 млрд. евро (4,7 млрд. долара), датиращ от 2008 г., когато финансовата криза засегна исландските банки, пише Wall Street Journal.

В решението на страните от ЕС се казва, че преговорите с Исландия „трябва да започнат”, но и че страната „трябва да положи активни усилия за решаването на належащи проблеми” – финансовите спорове с Лондон и Амстердам.

През март, исландските гласоподаватели отхвърлиха споразумение за изплащане на 3,8 млрд. евро на Великобритания и Холандия, като компенсации за клиентите на исландската банка Icesave, която фалира през 2008 г.

„Няма да блокираме началото на преговорите”, заяви холандският премиер Ян Петер Балкененде при пристигането си на срещата на върха в Брюксел. „Но ако и когато се стигне до приемане на страната в съюза, Исландия трябва да посрещне задълженията си и да компенсира холандците, чиито спестявания се изпариха за една нощ. Исландия трябва да поеме своята отговорност. Ние ще гарантираме това да се случи”, допълни той.

Той подчерта, че започването на преговорите не е гаранция, че Исландия ще стане член на ЕС, както и че процесът може да отнеме година или повече. „Преговорите ще се базират на желанието на Исландия да реши този въпрос”, се казва в решението на лидерите на ЕС.

Всяка европейска страна може да кандидатства за членство в съюза. Кандидатите трябва да имат демократично управление, да са готови да приемат еврото и да нямат гранични спорове.

Исландия взе реши да се опита да се присъедини към съюза, само след като финансовата криза почти изцяло унищожи банковата система и валутата на страната. Исландия беше спасена с общи усилия от Международния валутен фонд и скандинавските страни.

Четири от петте партии в исландския парламент, настояват страната да оттегли кандидатурата си за членство в ЕС. Десетилетия Исландия избягваше членството в ЕС, поради опасения, че ще трябва да споделя богатите си на риба териториални води с риболовни траулери от други страни от ЕС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
yerdna
преди 13 години
Да де, ама Иснадия не ще да плати нито стотинка - дори сумите, които са гарантирани. Това си е живо мошеничество на държвно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
graki
преди 13 години
Еми какво има да урежда? Кой ги кара холандските и островитянските "спестители" да влагат пари /на депозит - Боже опази ме!/ в страна, която не гарантира влоговете или го прави до определен размер, еми ще вкарвате пари само до то размер, то си е елемертарно. И сейчас били изгорели - горете бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още