IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японска група с амбиция за лидерски позиции в европейската онлайн търговия

Rakuten плати 200 млн. евро за френската PriceMinister

10:13 | 19.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Японска група с амбиция за лидерски позиции в европейската онлайн търговия

Японската компания Rakuten, специализирана в онлайн търговията, обяви закупуването на френската PriceMinister за 200 млн. евро с амбицията да я превърне в европейски лидер в интернет търговията, предаде Ройтерс.

Сайтът за продажба на нови и употребявани продукти, който беше пуснат преди десетина години, отчита растеж на потребителите си от 25-30 на сто на година. Специализиран в продажбата не немного скъпи стоки (със средна цена от 31 евро, или около два пъти по-малко спрямо цените в конкурентния eBay), онлайн магазинът премина през кризата без особени поражения, отбелязва агенцията.

За 2009 г. PriceMinister има продажби за 39,9 млн. евро, а оперативната печалба е около 25% от тези продажби, казват от компанията.

Във Франция пазарът на онлайн търговията е нараснал за година с 25%, като се отчита ефектът от новите потребители. На сравнима основа повишението е с между 8 и 10 на сто.

От март 2010 г. PriceMinister държи първото място по посещения в сегмента на родния си пазар, изпреварвайки eBay. Уникалните му посещения за април са 11,2 млн. в сравнение с 10,2 млн. за американския сайт.

Френската компания, която неведнъж е ставала обект на интерес от чуждестранни потенциални купувачи, е получила предложение за покупка от японската група по имейл, обясняват от PriceMinister. Офертата дошла през януари, като според анализатори предложената цена никак не е малка за Rakuten, но се счита, че придобиването ще е от ключово значение за планираната експанзия на Стария континент.

Първата стъпка в разширението на PriceMinister в Европа ще е засилването на присъствието в Испания и Великобритания. Впоследствие се предвиждат закупувания на подобни сайтове на континента, включително и на такива в Източна Европа.

Rakuten придобива 100% от капитала на PriceMinister, от които 40% досега се държаха от неговите създатели, 30% от индивидуални инвеститори, 20% от инвестиционни фондове (Atlas, Quilvest, Thillimore и Technocap) и 10% от служители на компанията. Предвижда се ръководството на фирмата да продължи да управлява най-малко още пет години.

Rakuten оперира множество сайтове за онлайн търговия, инвестиционен посредник, както и компания за интернет банкиране. През май тази година групата придоби американската Buy.com за 250 млн. долара, като освен това създаде съвместно дружество в Китай с търсачката Baidu. Продажбите на Rakuten за 2009 г. възлизат на 2,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още