IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1 млрд. долара се насочват към Русия от световни фармацевтични гиганти

Руският пазар изглежда многообещаващ за чуждестранните групи, които се стремят да придобият статут на „местен играч“

09:20 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Над 1 млрд. долара се насочват към Русия от световни фармацевтични гиганти

Световните производители на лекарства планират да влеят над един милиард долара в руско производство като част от опитите си да придобият статут на местни производители и да заобиколят твърдата позиция на правителството за вносните лекарства, пише Ройтерс.

Ритмичният растеж на този новъзникващ пазар е ключов за най-предните корпоративни редици на фона на забавянето на продажбите на западните пазари и загубата на патентна защита за много водещи лекарства. От значение за планираните инвестиции е и перспективата за преференциално отношение от протекционистично настроената Русия.

Русия си е поставила за цел до 2012 г. да увеличи дела на местните производители в общите продажби на лекарства в страната до 25%, а до 2020 година той да достигне 50% спрямо сегашните 20 на сто.

Придобиването на статут „местен играч“ чрез изграждане или купуване на заводи в страната е начин световните компании да получат достъп до очаквания силен растеж в момент, когато правителството планира да ограничи вноса, коментират източници на Ройтерс.

Очаква се тази година Русия със своето 140-милионно население да отчете двуцифрен процентен растеж на фармацевтичния си пазар, според анализатори от сектора, срещу прогноза от 4-6 процента за сектора в световен мащаб.

Неотдавна няколко световни компании, сред които Nycomed и Novo Nordisk, обявиха планове да започнат производство в Русия. AstraZeneca и Novartis също обмислят такъв ход, припомня агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още