IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата криза в Беларус се задълбочава

Газпром сви доставките на газ за страната с 60%, Русия продължава да успокоява, че европейският транзит не е застрашен

10:34 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Газовата криза в Беларус се задълбочава

Руският газов гигант Газпром намали допълнително доставките на синьо гориво за Беларус като следствие на задълбочаване на конфликта с разплащането за суровината.

Подаването на газ вече е понижено с 60% спрямо нормалните количества, съобщава шефът на руската компания Алексей Милер, цитиран от АФП.

По думите му транзитът на газ за Европа не е засегнат.

„Беларуската страна не предприема никакви действия за изплащането на дълга си за руските газови доставки. От 8 часа на 23 юни 2010 ограничаваме подаването на газ с 60%”, посочва Милер.

Той допълва, че газовият пренос през територията на Беларус не е повлиян по никакъв начин и че европейските потребители няма от какво да се притесняват. Около 20% от потребяваното синьо гориво на Стария континент минава през газопроводната инфраструктура на Беларус.

Газпром поетапно намалява доставките си за страната – с 15% в понеделник и 30% във вторник. Ако не бъде постигнато споразумение за плащане, групата посочва, че ще съкрати подаваните количества с 85%.

Въпреки уверенията, че Европа може да е спокойна, позицията на Беларус оставя място за притеснения,  тъй като страната заяви, че ще започне да ползва от транзитирания газ, а според някои информации транзитът дори ще бъде напълно спрян.

Двете държави взаимно си отправят претенции за около 200 млн. долара – Русия за използван газ, а Беларус – за пренос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още