IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премахнаха допълнителния платен отпуск за държавните служители

С още 3 месеца може да се удължи периодът, за който се въвежда непълното работно време при намаляване на обема на работата, приеха на второ четене депутатите

14:01 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Премахнаха допълнителния платен отпуск за държавните служители

Държавните служители няма да имат повече право и на допълнителен платен отпуск до 15 работни дни. Това приеха депутатите при второто четене на промени в Кодекса на труда.

Правото на допълнителни, платени почивни дни, се дава в текст от Закона за държавния служител, който парламентът одобри да отпадне. С промените в трудовия кодекс депутатите одобриха и изменения в Закона за държавния служител.

За 2010 г. държавните служители няма да получават представително служебно облекло.

Парламентът прие също ползването на годишните отпуски на държавния служител да може да се отложи, когато той не е имал възможност да го ползва заради временна неработоспособност бременност, раждане или за отглеждане на малко дете.

Неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни календарни години може да се ползва само до 31 декември 2011 г., приеха окончателно депутатите.

С още три месеца може да се удължи периодът, за който се въвежда непълното работно време при намаляване на обема на работата, предвиждат приетите промени. В действащия сега кодекс е посочено, че в този случай работодателят може да установи за три месеца в една календарна година непълно работно време.

Друга предвидена законова промяна с антикризисна цел, която беше приета днес, е удължаването с още 45 календарни дни на срока, в който работодателят - без съгласието на своите работници и в случаите на производствена необходимост, може да им възлага временно друга работа в същото или в друго предприятие. Сега този период е 45 дни. Законовата промяна е временна и се предвижда да важи до края на 2011 г.

Промените, приети окончателно, регламентират част от антикризисните мерки на правителството и се предвижда да бъдат с временен характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още