IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат размерът на парите от административни услуги да се заложи в бюджета

Според бизнеса така ще бъдат постигнати конкретни и измерими резултати в процеса на облекчаване на административната тежест

16:00 | 24.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Искат размерът на парите от административни услуги да се заложи в бюджета

Размерът на средствата, които се предвижда през годината да бъдат събрани от държавата от предоставянето на административни услуги, да бъде заложен в държавния бюджет. Това предложи председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев по време на конференция в София на тема „За по-добро и ефективно регулиране“.

Според КРИБ така ще бъдат постигнати конкретни и измерими резултати в процеса на облекчаване на административната тежест, която според програмата на правителството би трябвало да намалее с 20% до 2012 г. По този начин ще бъде ясно кои услуги за колко средства се извършват и оправдани ли са те, иначе „изкушенията да се запази статуквото са големи“.

От КРИБ смятат, че някои бизнес организации, които са легитимни, имат широка представителност и съответния капацитет, биха могли да бъдат конкуренти на държавната администрация при извършването на дадени административни услуги.

От името на Българска стопанска камара (БСК) зам.-председателят й Камен Колев отново подчерта, че трябва да се побърза с изграждането на електронно правителство, защото това ще е съществена крачка по пътя на намаляване на административната тежест.

Според БСК тежестта на около 400 разрешителни режима може да бъде намалена, т.е. да се мине към регистрационен режим на дадените бизнес дейности.

Беше даден пример, че разрешителните режими са особено много на общинско ниво, дори някои са неправомерни въведени от общинските съвети. Освен това има случаи, при които разликата в заплащането на дадена услуга в едни общини струва няколко пъти пъти повече, отколкото в други, което „едва ли е оправдано“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
Размерът на парите се определя от емисионното на БНБ. Например 100 левовата банкнота е с 14х8см размер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още