IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците на един китайски милиардер

Основните принципи, с помощта на които един милиардер успява да премине от бедността към богатството

08:26 | 30.06.10 г. 2
Уроците на един китайски милиардер

През последното десетилетие в Китай се появиха повече милиардери, отколкото където и да било по света. Днес в азиатската страна вече има 79 души, чиито активи наброяват поне един милиард долара.

На тези хора се дължи годишният ръст от 15% в сектора на луксозните стоки, който достигна до 9 млрд. долара, правейки от Китай страната с втория по големина пазар за маркови вещи. Porsche например внесе в Китай модела Panamera седан, преди дори да го е представил в САЩ. Дълги опашки от посетители се извиват и пред магазините на Louis Vuitton и Hermès.

Кои са супербогатите китайци? Какво харесват? Как са станали толкова богати?

Някои от тях са натрупали богатството си, като са направили публични интернет компаниите си в САЩ, други с търговия на недвижими имоти, пише Forbes. Противно на повечето от днешните американски милиардери като фамилията Рокфелер или семейство Уолтън от Wal-Mart, китайските богаташи сами печелят богатството си. Половината от 14-те жени милиардери, които са натрупали парите си със собствен бизнес, са от Китай. И всички до една са оптимистично настроени за бъдещето на страната си.

Един от китайските милиардери, който развива дейността си в областта на недвижимите имоти, споделя съветите си за успех.

Г-н Чен има едно единствено условие – да остане анонимен, подчертава изданието. Както обяснява самият той, желанието му е продиктувано от факта, че всеки от 70-те китайци, попаднали в списъка на Forbes за най-богати хора в страната за последното десетилетие, си е навлякъл куп проблеми заради известността си. Ето защо, наполовина на шега, наполовина на истина, той нарича тези класации „списъците на смъртта“.

Първият урок

Първата формула за успех на г-н Чен е вярата – човек трябва да е убеден, че всичко е възможно, и единственото, което може да попречи на плановете, сте самите вие. Като бедно селско дете, без никакви връзки с висшите етажи на властта, той е трябвало да напусне училище като тийнейджър, защото семейството му нямало пари да го издържа.

Днес резултатът е виден – той вярва в себе си и отказва да се предаде. Без подкрепата на известно фамилно име, е трябвало да взима заеми с лихва пет пъти над нормалната. За него са оставали проекти, с които никой друг не е искал да се занимава. Бавно, с течение на времето, той си спечелил репутация на човек, който изпълнява това, което каже, а проектите, които му възлагали, ставали все повече и по-големи.

Днес г-н Чен плаща за храната, медицинските разходи и за комуналните нужди на повече от 80-членното си семейство. Той дарява благотворително милиони годишно за построяването на училища в селските райони и често обикаля из болници с наследниците си, за да плаща разходите за лечението на неосигурените пациенти. Преди това обаче е прекарал десетилетия сред хора, които са го пренебрегвали заради липсата му на образование, пари и известност.

Вторият урок

Преди десетилетие, когато почти всеки в Китай е причислен към класата на бедните, за да попадне човек в списъка на богатите, са били нужни 10 млн. долара активи. Миналата година сумата се е покачила на 120 млн. долара. Уменията и условията за натрупване на богатство се подобряват, ето защо не е чудно, че хората, които днес са сервитьори, утре могат да се окажат собственици на конгломерати за храни и напитки. Вторият урок на г-н Чен е уважението – по-добре да имаш добри отношения с повече хора, защото след време някой може да ти напомни лошото в миналото.

Трети урок

Г-н Чен вярва, че парите трябва да се споделят. Той например позволява на бизнес партньорите си да заработят повече, отколкото той самият. Така е сигурен, че следващият път, когато имат нужда от услугите му, те ще се сетят първо за него и няма да избягат при конкуренцията.

Споделянето на богатството има и друг аспект – благотворителният. Г-н Чен е приел за философия стремежът му да осигури на работниците си добри условия за труд и да им помогне да останат удовлетворени от заплащането си. Според него компании като Apple и Dell трябва да подобрят условията, при които работят техните служители, ако искат да имат по-качествени и успешни продукти.

Г-н Чен е натрупал богатство благодарение на всеотдайността, а репутация - благодарение на честността, отдадеността и уважението му към клиентите. И според него няма причина тези правила да не важат за всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
imoti360
преди 13 години
Това е най- важното нещо на което се крепи основно бизнеса на този човек . Много рано е осъзнал правилата . У нас действително няма култура в това отношение. Затова и резултатите са такива .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
marketleverage
преди 13 години
Г-н Чен вярва, че парите трябва да се споделят. Той например позволява на бизнес партньорите си да заработят повече, отколкото той самият. Така е сигурен, че следващият път, когато имат нужда от услугите му, те ще се сетят първо за него и няма да избягат при конкуренцията.това е много добро но е напълно непознато в бг - тук ако може да дадеш на пратньорите си с 5% по малко гледа да го направи и после що бягат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още