IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Турция с ръст от 11,7% зa първото тримесечие

Икономиката на страната нараства с най-бърз темп за последните шест години

12:22 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
БВП на Турция с ръст от 11,7% зa първото тримесечие

Турската икономика е отбелязала впечатляващ ръст от 11,7 на сто на годишна база през първото тримесечие. Това е най-бързият темп на растеж за последните шест години, показват данните.

През предходното тримесечие турската икономика нарасна с 6 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите пък бяха за увеличение от 11,5 на сто, предава Bloomberg.

Ако бъде коригиран с броя на почивните дни, брутният вътрешен продукт нараства дори с 11,8 на сто. Сезонно коригираното изменение на тримесечна база пък е 0,1 на сто, показават официалните данни.

Заради силния ръст правителството се готви да увеличи прогнозата си за икономиката за 2010 година, като очакванията са за нарастване на БВП с 3,5 на сто. Прогнозата на Международния валутен фонд е близо два пъти по-висока – 6,3 на сто.

От началото на кризата в Турция не е имало спасяване на банки, а по-рано тази година правителството прекрати разговорите си с МВФ за отпускане на заем заявявайки, че страната сама може да си осигури нужното финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още