IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинските съвети ще слагат тавани на цените на такситата

При нарушения ще се отнема разрешението за упражняване на таксиметрова дейност

14:59 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Общинските съвети ще слагат тавани на цените на такситата

Общинските съвети ще определят максималната цена на таксиметровите услуга, съобщи пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Той бе помолен да коментира новостите в приетите от правителството днес промени в Закона за автомобилните превози.

На общините ще бъде дадено правото да контролират спазването на тези цени, като основният контролиращ орган е автомобилната администрация, посочи министърът, цитиран от БТА. По думите му при нарушения ще се отнема разрешението за упражняване на тази дейност. Такава практика има в европейски страни, добави министърът.

По думите му нелегалните таксита са най-много в курортните центрове и в големите градове. Очаква се след приемането на закона за автомобилните превози спекулативно високите цени да бъдат прекратени, „защото това не само уронва образа на страната, но и понижава доверието в таксиметровите услуги“.

Според Цветков това е изключително необходима мярка, която се подкрепя от над 90 на сто от хората в страната.

Промените предвиждат при установяване на нерегламентирани превози автомобилите да бъдат спирани от движение. При първо нарушение спирането ще бъде за шест месеца, а при второ - за 12 месеца.

Промените в закона определят нова републиканска транспортна схема, посочи министърът. Съществуващата в момента схема е с над 2700 линии, което е абсурдно за България и не отразява реалното транспортно натоварване и необходимост, коментира министър Цветков. Според него така се създава предпоставка за нелоялна конкуренция между самите превозвачи.

След промените републиканската транспортна схема ще обхваща градовете с над 30 000 жители. В страната има 44 такива населени места. Само по тази схема конкурсите ще се организират от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, по единен критерий, добави министърът. Всички останали маршрути ще бъдат съобразявани с тази основна транспортна мрежа на страната, а конкурсите ще се организират от общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още