IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сагата с парите на строителните фирми продължава

Според Росен Плевнелиев МРРБ остава да изплати още 101 млн. лв., други 150 млн. фирмите търсят от общините

15:32 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сагата с парите на строителните фирми продължава

Сто и един милиона лева остава да бъдат изплатени на строителните фирми. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след първата си среща с новоизбрания председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

Министърът уточни, че по споразумението от края на миналата година с камарата са изплатени 147 млн. лева на строителните фирми.

По новия механизъм на разплащане чрез Българската банка за развитие от общо дължими 139 млн. лева, 34 млн. лева са платени, а за плащането на други четири милиона лева се обработват документите.

При подписването на споразумението през декември беше обещано, че до края на март 2010 ще бъдат изплатени до 200 млн. лв. на строителни фирми за вече свършени работи.

Глосов съобщи, че освен задълженията, които строителният бизнес търси от МРРБ, фирмите очакват общините да им изплатят още около 150 млн. лева. Той прогнозира, че около 1500 строителни фирми тази година няма да потвърдят желанието си да бъдат вписани в регистъра на камарата.

Според него в случая не става дума само за фалити, а за това, че повечето от компаниите ще прекратят дейността си заради ситуацията на пазара. По данни от 2008 г., в регистъра са фигурирали над 5000 строителни фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още