IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частна колекция картини стигна €3,55 млн.

Картините са част от колекцията на един от най-прочутите търговци на произведения на изкуството през XX век

17:57 | 30.06.10 г.
Частна колекция картини стигна €3,55 млн.

За 3,55 млн. евро на търг на аукционна къща Sotheby's в Париж беше продадена част от частната колекция на Амброаз Волар - един от най-прочутите търговци на произведения на изкуството през ХХ век, съобщиха световните агенции.

Първоначално специалистите са очаквали, че за всичките 139 лота на търга няма да бъдат платени повече от 3 млн. евро, но разгорещените наддавания са вдигнали общата сума.

За три пъти по-голяма сума от очакваната е била продадена гравюрата на Пабло Пикасо "Скромна закуска" от 1904 г. Тя е била купена за 720 хил. евро без комисионата.

За произведението на Дега "Празникът на стопанката" са били платени 517 хил. евро. А рисунка на три таитянки на Пол Гоген е намерила купувач срещу 313 хил. евро.

Първоначално посочваният като топ лот на търга портрет на Емил Зола, дело на Сезан, не е намерил купувач. Сумата, която е била предложена на аукциона, е била по-ниска от оценката на специалистите от 500-800 хил. евро.

Аукционна къща Sotheby's проведе аналогичен търг на 22 юни в Лондон, където бе продадена значителна част от колекцията на Волар. Сега общият резултат от продажбата възлиза на 23 млн. евро, при очаквани първоначално 12-18 млн. евро.

Амброаз Волар (1866-1939) е един от най-големите търговци с произведения на изкуството и един от първите, оценили значимостта на импресионизма и на другите нови течения в живописта. Само от Сезан Волар купува 150 картини. В парижката си галерия той излага произведения на Ван Гог, Моне, Дега, Кандински и др.

През 1939 г. Волар загива в автомобилна катастрофа. Тъй като няма наследници, колекцията му е разпределена според завещанието, между приятели и далечни роднини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още