IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шансът петролът на BP да залее Маями е 80%

Течението може да носи петрола със скорост от 161 километра на ден, което би позволило заливане на Маями Бийч и Флорида Кийс

22:01 | 02.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Шансът петролът на BP да залее Маями е 80%

Шансът петролната вълна, причинена от експлозията на нефтената платформа на BP в Мексиканския залив, да залее плажовете на Маями и архипелагът Флорида Кийс - две от най-луксозните туристически дестинации в САЩ – е между 61% и 80%, пише Bloomberg, цитирайки официалните прогнози на федералните власти.

Бреговата ивица с най-голям шанс да бъде залята с петрол се простира от делтата на река Мисисипи до западната границата на Флорида, се казва в представеното днес изследване на Националната океанска администрация на САЩ, представящо прогнозата за движението на нефтеното петно през следващите четири месеца. Шансът от екологична катастрофа на това място е между 81% и 100%.

Вероятността нефтът да залее по-голямата част от западния бряг на Флорида все пак е ниска.

Не така стоят нещата с Флорида Кийс и Маями, където рискът е значително по-голям, тъй като петролът може да бъде завихрен от топлите течения, които се нахлуват в залива от запад на изток.

Според учените, течението може да носи петрола със скорост от 161 километра на ден (100 мили). Такава скорост, при неблагоприятно стечение на обстоятелствата, би позволила нефтът да залее Маями Бийч и Флорида Кийс в рамките на един ден.

Все пак петролът, достигнал южна Флорида ще бъде в напреднал стадий на разпад и ще бъде под формата на отделни нефтени топки, а не като мазно петно на повърхността, успокояват от администрацията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още