IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси започнаха седмицата с лек ръст

Новините за мащабните придобивания в Австралия повишиха повечето национални индекси в региона

12:13 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси започнаха седмицата с лек ръст

Повечето борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион започнаха седмицата с леки повишения на фона на новините за мащабните придобивания в Австралия. Акциите на австралийския производител на въглища Centennial Coal поскъпнаха с 32%, след като тайванската минна компания Banpu обяви, че ще изкупи останалите 80% от книжата на Centennial Coal, които все още не притежава.

Акциите на производителя на строителни материали CSR на свой ред поскъпнаха с 3,5 на сто на борсата в Сидни, след като най-големият производител на палмово масло в света Wilmar International обяви, че ще купи звеното на CSR за производство на захар за сумата от 1,75 млрд. австралийски долара. Книжата на базираната в Сингапур Wilmar International поскъпнаха с 2,4 на сто.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,3% до 112,01 пункта. През изминалата седмица той претърпя най-голямата си седмична загуба от 21 май насам в размер на 3,4% и се намира с 13% под най-високата си точка за тази година, която отбеляза на 15 април, пише Bloomberg.

Поевтиняването на йената срещу еврото подкрепи японските износители на борсата в Токио. Акциите на Panasonic поскъпнаха с 1,6%. Японският индекс Nikkei 225 нарасна с 0,7% до 9 266,8 пункта. Още по-силно с 1,5% до 7 439,96 пункта се повиши главният тайвански индекс Taiex, воден от индустриалните и минните компании. В Южна Корея Kospi нарасна с 0,2% до 1 675,37 пункта.

Книжата на повечето китайски банки обаче поевтиняха заради оповестеното от Bank of China емитиране на нови права. Широкият индекс Shanghai Composite потъна с 0,8% до 2 363,9 пункта, воден от банките и компаниите от сектора на услугите. Днес стана ясно, че секторът на услугите в Китай е забавил темпото си на растеж до най-ниското му ниво за последната година и половина.

През миналата седмица стана ясно, че производственият сектор в Китай също е забавил темпото си на растеж през юни. Това, заедно с разочароващите данни за заетостта в САЩ, понижи MSCI Asia Pacific с 3,4% на седмична база.

На борсата в Хонконг Hang Seng отстъпва с 0,3% до 19 842,20 пункта. За понижението допринесоха най-вече финансовите компании и тези от сектора на недвижимите имоти. Австралийският S&P/ASX 200 изгуби 0,4% до 4 222,10 пункта. На положителна територия обаче завърши сесията в Индия, Тайланд и Нова Зеландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още