IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП подкрепи кандидатурата на Исландия за членство в ЕС

Евродепутатите подчертаха обаче, че страната трябва да изплати обезщетения за фалиралата Icesave, както и да прекрати лова на китове

09:37 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП подкрепи кандидатурата на Исландия за членство в ЕС

Европейският парламент приветства в приета резолюция перспективата Исландия да стане член на ЕС, подчертавайки обаче, че спорът относно изплащането на обезщетения на правителствата на Великобритания и Нидерландия трябва да бъде разрешен на двустранна основа.

Депутатите настояват също така Исландия да преустанови лова на китове, който е в разрез със законодателството на ЕС, се посочва в съобщението на ЕП. ЕП посочва, че страната трябва да оттегли всички възражения, които е внесла в Международната комисия по китолов.

Европейският съвет реши на 17 юни тази година да започне преговори за членство на Исландия, която официално подаде своята кандидатура през юли 2009 г.

Членството на Исландия в ЕС ще помогне на ЕС да играе по-активна роля в Арктическия регион, се казва в резолюцията, която подчертава „силната демократична традиция“ на страната. Исландия вече е част от Шенгенската зона и член на НАТО, като има действащо споразумение за свободна търговия с ЕС от 1973 г.

Относно проблема с фалиралата банка Icesave, депутатите припомнят, че в своето официално уведомително писмо от 26 май 2010 г. Надзорният орган на Европейската асоциация за свободна търговия е заявил, че Исландия е длъжна да осигури изплащането на минималната компенсация на притежателите на влогове в Icesave във Великобритания и Холандия. В референдум на 6 март 2010 г. исландските гласоподаватели отхвърлиха плана за изплащане на обезщетения.

Резолюцията отбелязва също така, че като член на Европейското икономическо пространство Исландия отговаря на изискванията на голяма част от европейското законодателство (основно по отношение на вътрешния пазар), но същевременно е необходима основна реформа в системите за финансов надзор и за гарантиране на влоговете, които са „ключовите институционални слабости на икономиката на страната“, както и мерки за гарантиране на независимостта на съдебната система.

Областите, които трябва да бъдат изцяло договорени с Исландия, са земеделие, рибарство, икономическа и монетарна политика, данъчно облагане и външни отношения.

В същото време евродепутатите изразяват безпокойството си от факта, че общественото мнение и политическите партии в Исландия са разделени по въпроса за членството в ЕС и че обществената подкрепа за присъединяването е намаляла от лятото на 2009 г. насам. Затова това ЕП иска исландските власти да инициират широк обществен дебат относно присъединяването и да организират изчерпателна информационна кампания в цялата страна относно последствията от членството в ЕС, „така че исландските граждани да могат да направят информиран избор в бъдещия референдум за присъединяването“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още