IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за имоти у нас BLD може да разпродаде активите си?*

Предвидено е част от служителите и активите на фонда да бъдат прехвърлени към AG Capital

14:11 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът за имоти у нас BLD може да разпродаде активите си?*

Инвестиционният фонд Bulgarian Land Development Plc (BLD), който в момента се търгува на Лондонската борса, може да разпродаде активите си и да върне на своите акционери нетните приходи от продажбата.

От циркулярно писмо, изпратено до акционерите на фонда днес, става ясно, че най-големите акционери на BLD са информирали компанията, че след очакваното делистване на фонда акционерите смятат да вземат редица мерки, които да „улеснят системната и бърза реализация на активите на групата и връщането на нетните приходи на акционерите“.

Фондът, който бе създаден през 2006 г. от основателите на българския холдинг AG Capital (бившата Адрес груп) , предстои да проведе извънредно Oбщо събрание на 21 юли, на което да бъде гласувано делистването на компанията от алтернативния сегмент на Лондонската борса AIM.

От българския офис на BLD отказаха да дадат коментар за Investor.bg относно такива възможни планове на акционерите.

„Тъй като все още сме публична компания, не бихме искали да коментираме нищо повече освен това, което е в официалното съобщение“, казаха от компанията.

От лондонския офис на Collins Stewart Europe Limited, финансов и стратегически консултант на фонда, казаха, че става дума за намерението на най-големите акционери и не биха могли да коментират от тяхно име.

В последствие коментар предоставиха от британския офис на фонда.

„Два от трите най-големи акционера на компанията решиха, че вече не искат да присъстват на пазара в България и съответно ще търсят начин да реализират активите на компанията“, коментира за Investor.bg финансовият директор на фонда Андрю Доу.

„Ясно е, че това не може да се случи за няколко седмици, за това ще са необходими може би няколко години“

Той подчерта обаче, че за да стане това, предложението трябва да има подкрепата на 75% от акционерите. Трите най-големи акционери притежават общо над 90% от компанията, но въпросните два имат контрол над по-малко от 75% от капитала на BLD.

Доу каза, че ако тези планове бъдат реализирани съществуването на фонда ще бъде прекратено, като това обаче може да са необходими дори пет години.

Според неодитирани данни към 31 май 2010 г. фондът разполага с кеш и други ликвидни средства на обща стойност 7,8 млн. евро. От тях компанията може да трябва да задели част към своя резервен фонд за работен капитал и други разходи, уточняват от фонда.

Предвидените мерки включват прехвърляне на управлението на фонда към AG Capital. Също така се планира някои от служителите на фонда да бъдат прехвърлени в AG Capital, като последният ще приеме и всички „неинвестиционни активи“ на фонда като офис мебели и др., както и някои договори с трети страни.

В писмото се уточнява, че е планирано тези стъпки да бъдат предприети преди акционерното събрание.

BLD има редица проекти за ваканционни, жилищни и офис площи в София и в различни морски и планински курорти на страната.

*Заб.: Актуализирано към 15:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още