IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit предлага създаване на фонд за спасяване на банки в Европа

Шефът на банката лансира идея за създаване на частен фонд на стойност 20 млрд. евро, които да се използват в случай на кризи

09:18 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
UniCredit предлага създаване на фонд за спасяване на банки в Европа

Водещи европейски банкери обсъждат идея за създаване на фонд за възстановяване на финансовия сектор, с помощта на който да бъдат спасявани банки при евентуална нова криза.

Идеята е на изпълнителния директор на UniCredit Алесандро Профумо, който предлага във фонда да се съберат 20 млрд. евро.

Профумо вярва, че капитал в подобен размер може да се набави за няколко години, както и че с парите може да се помогне на закъсали финансови институции да останат на пазара, без да се налага да бъдат спасявани от държавата, съобщава Financial Times.

“Фондът ще предоставя специфични гаранции за подкрепа на банките при емитирането на дълг“, пише в материал за вестника шефът на UniCredit.

“Възможността такъв фонд да се използва за стабилизиране на една или няколко големи банки може да даде сигурност, че на кризите ще може да се противодейства на ранен етап и така няма да се стига до системни проблеми“, смята Профумо.

Ръководителят на една от най-мощните банки в Европа посочва, че е обсъждал идеята с шефовете на други две водещи банки в еврозоната – Deutsche Bank и Santander.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още