IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции в S&P 500 са с най-ниска пазарна оценка от 1992 г.

Анализатори очакват скок в разходите за технологични продукти и поскъпване на акциите от сектора

12:37 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Технологичните акции в S&P 500 са с най-ниска пазарна оценка от 1992 г.

Оценката на акциите на компютърните и софтуерни компании в щатския индекс S&P 500 се е понижила до най-ниското си ниво през последните две десетилетия, пише Bloomberg. Това кара големи инвестиционни компании като Barclays Wealth и UBS да залагат на технологичния сектор, взимайки предвид и рекордните парични наличности на големите компании в САЩ, представени в индекса S&P 500.

Книжата на технологичните компании в състава на широкия щатски индекс са поевтинели с близо 7% от началото на тази година. Това намалява съотношението между тяхната цена и очаквана печалба на една акция (P/E) до 15,6, показват изчисления на Bloomberg. Това е най-ниското ниво за последните близо две десетилетия, като се изключат само шестте месеца след фалита на Lehman Brothers.

В същото време паричната наличност на компаниите от S&P 500 се увеличава през шестте тримесечия до края на март, което кара анализаторите да прогнозират, че те ще повишат значително своите инвестиции в технологични продукти през тази година. Те са имали кеш от близо 837 млрд. долара към края на март, което е с 29 на сто повече в сравнение с нивата му към края на септември 2008 г.

Това според анализатори на UBS загатва, че технологичните компании ще са сред секторите, които могат да спечелят най-много от разходите на бизнеса за нови проекти. Печалбата на технологичните компании от S&P 500 се очаква да нарасне с 42% на годишна база през тази година спрямо 34% ръст за печалбата на всички компании от S&P 500, показва проучване на Bloomberg сред анализатори.

Комбинацията от намаляваща пазарна оценка на технологичния сектор и очаквания скок в разходите на компаниите за технологични продукти може да повиши щатските индекси и през втората половина на тази година, дори и очакваният спад в растежа на световната икономика да се осъществи. Това смятат анализатори на UBS, които са увеличили залозите си за компании от сектора.

Индексът S&P 500 Information Technology, който обединява технологичните дружества от S&P 500, добави 5,6% през миналата седмица, отбелязвайки най-доброто си седмично представяне през последната една година.

Според Кевин Гардинър, анализатор в Barclays Wealth Management, технологичният сектор в САЩ досега е бил пренебрегван. Той уточнява, че технологичните компании в S&P 500 са групата с най-голяма парична наличност, което им дава възможност да инвестират в нови продукти, както и да изкупуват обратно свои акции или да увеличат дивидентите си.

Акциите на технологичните компании в S&P 500 поскъпнаха с 60% през миналата година, след като през 2008 г. поевтиняха с 44 на сто. През тази година те са изгубили 6,6% в сравнение с 3,3% спад при S&P 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още