IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързите и скъпи суперавтомобили се завръщат на пазара

Търсенето на луксозни коли расте заедно със съвземането на Уолстрийт – поредното доказателство е Porsche 918 Spyder, чиято цена може да стигне €500 хил.

13:52 | 12.07.10 г.
Новото Porsche 918 Spyder може да достигне рекордно висока цена. Снимка: Porsche
Новото Porsche 918 Spyder може да достигне рекордно висока цена. Снимка: Porsche

Porsche AG може да сложи етикет с цена от 500 хил. евро на новия 918 Spyder, който ускорява до 100 км/ч за 3,2 секунди. Така този модел ще надмине по стойност дори Carrera GT, съобщават източници от компанията пред Bloomberg.

Най-малко 2 000 индивидуални запитвания има към новото возило посочват източниците, които желаят да останат анонимни, тъй като информацията е конфиденциална.

Новият 918 Spyder е един от трите хибридни модела на Porsche, които бяха показани на автошоуто в Женева през март тази година.

Интересът към луксозните коли се завръща, след като компаниите от Уолстрийт започнаха да търсят хора за първи път от две години насам и да осигуряват твърди заплати, за да привличат топ банкери. Докато от Porsche все още не са решили дали и кога ще започнат производството на модела, то според посочената засега цена колата задминава по стойност Carrera GT, който се продава за 453 хил. евро. От модела са произведени по-малко от 1 500 коли за периода 2003 и 2006 г.

„Spyder ще се превърне в новият проект за суперавтомобил“, казва Стефан Братзел, директор на центъра за автомобили в Университета по приложни науки в Бергиш Гладбах, Германия. „Той съчетава висококачествената инженерна мисъл на Porsche с интелигентна технология за каране“.

Porsche, която е част от компанията Volkswagen AG, се нуждае от поне 1 000 предварително заявени продажби, за да одобри пускането на лимитираната серия на колата, заяви директорът развитие Волфганг Дуархаймер. Ако поне половината от онези, които подпишат, си купят колата, компанията ще реализира 500 млн. евро приходи.

500 коня

Говорител на Porsche е отказал да коментира цената, уточнявайки само, че решенията за производството на модела ще бъдат направени по-късно през годината.

Двуместната кола има максимална скорост от 320 км/ч, под капака са сложени 500 коня, двигателят е осемцилиндров, V-образен, а електрическата система за управление позволява превозното средство да измине 25 км на електричество.

Lamborghini SpA, друг луксозен бранд, собственост на Volkswagen, представи на изложението във Франкфурт през септември миналата година модела Reventon Roadster. С цената си от 1,1 млн. евро този автомобил е най-скъпият модел, който от Lamborghini някога са правили.

Ferrari 599 GTO

И ако Porsche и Lamborghini вече се причисляват към германската VW AG, то това съвсем не означава, че италианците са останали настрана от производството на бързи и качествени автомобили. Новото Ferrari 599 GTO е обявено на цена от 320 хил. евро. За тази кола италианските производители на автомобили казват, че това е „най-бързо движещият се модел в нашата история“.

Търсенето на суперлуксозни автомобили нарасна заедно с бонусите на Уолстрийт, които скочиха средно със 17% до 123 хил. долара за миналата година, припомня Bloomberg. Сред банките, които наемат хора, за да попълват своите редици, са Morgan Stanley и Citigroup Inc., докато Nomura Holdings Inc. и Jefferies Group Inc. започнаха да назначават таланти от големите компании, за да затвърдят позициите си на Уолстрийт.

За първите шест месеца Rolls-Royce на BMW AG почти удвоиха доставките си. Mercedes-Benz на Daimler AG повиши продажбите си с 22% само в САЩ. Добрите времена за автомобилната промишленост изглежда се завръщат с пълна сила за онези, които издържаха на напрежението и оцеляха в най-трудните моменти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още