IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния връща прогресивното подоходно облагане?

Страната от 6 години облага доходите с плосък данък от 16%, но според финансовия министър времето на този данък е изтекло

09:56 | 14.07.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Румъния връща прогресивното подоходно облагане?

Румъния трябва да премине от 1 януари 2011 г. към система на прогресивно облагане на доходите, е заявил министърът на финансите на страната Себастиан Владеску, пишат румънски медии.

По думите на Владеску времето на плоския данък в новата икономическа ситуация е изтекло, след като Румъния от шест години облага доходите с плосък данък от 16%.

Вероятността за преминаване към прогресивно облагане на доходите, обявено като „несъгласувано" от министъра на финансите на Румъния, създаде безпокойство сред бизнеса, коментират местни медии. Данъчната стабилност бе последното сигурно нещо за предприемачите с малък и голям бизнес в Румъния. От вчера и това вече не е сигурно, пише днес вестник „Адевърул".

Според мнението на повечето бизнесмени в страната идеята Румъния да се върне към прогресивното облагане може да бъде обект на дискусии, но смяната на данъчното облагане в разгара на кризата не е подходяща.

Представители на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от други румънски медии, коментират намерението на финансовия министър на страната с думите: „Досега, независимо от данъчната система, приходите не надхвърляха 31-32 на сто от БВП“ и „в този момент решението е политическо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Обърнете внимание на това - приходите не надхвърляха 31-32 на сто от БВПУ нас имаме над 40, 41-42% от БВП, т.е държавата събира и преразпределя много повече, т.е много по-силно участва в икономиката.Погледнато от този ъгъл, дори увеличението на ДДС с 5% в Румъния не изглежда толкова страшно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Alee
преди 13 години
Тия съвсем я загазиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още