IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Penthouse наддава за Playboy

Компанията отправи оферта на стойност 210 млн. долара – с близо 15% по-висока от тази на Хю Хефнър

11:14 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Penthouse наддава за Playboy

FriendFinder Networks Inc., компанията собственик на Penthouse, е отправила оферта за закупуване на Playboy на стойност 210 млн. долара, съобщава MarketWatch.

Офертата е в отговор на предложението на основателя на Playboy Хю Хефнър, притежаващ близо 70% от акциите с право на глас, да придобие пълен контрол над Playboy, в сделка оценяваща изданието на 184 млн. долара.

“Нашата оферта е в най-добър интерес на акционерите, като осигурява основа за бъдещо развитие на марката Playboy”, са обявили от FriendFinder.

Главният изпълнителен директор на компанията заявява, че е развълнуван от възможността за обединяване на Playboy и FriendFinder Networks.

В изявление на Playboy се казва, че компанията е получила офертата и че бордът й ще се произнесе върху нея. В писмо до борда обаче Хю Хефнър заявява, че „не се интересува от каквато и да е продажба или сливане".

Playboy се намира във финансово затруднение и наскоро обяви планове за преструктуриране, които включват съкращаване на работни места поради аутсорсинг на много от традиционните медийни дейности.

„През последните няколко тримесечия кредитоспособността на Playboy бе на крайно ниски нива и остава слаба“, се казва в анализ на Egan-Jones Ratings Co. „Имайки предвид голямата задлъжнялост на компанията, кредиторите й могат да понесат загуби“, пише още там.

Изданието е под напрежение от години в резултат на спадналия тираж и намалелите рекламодатели, както и заради бума в онлайн еротиката. Дори отдаването на лицензи за използване на легендарната марка на компанията е спаднало.

Playboy се появява на бял свят през 1953 г. в САЩ, като тиражът му достига своя връх през 1972 г. до 7,1 млн. броя. Понастоящем той е около 1,5 млн.

Penthouse излиза за пръв път през 1965 г. във Великобритания. През 1971 г. изданието достига тираж от 1 млн. в САЩ, а през 1977 г. се изравнява с Playboy, като и двата съперника имат по 4,5 млн. Днес тази стойност е едва около 250 хил. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още