IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчки за $23 млрд. за ден ознаменуваха края на кризата за авиосектора

Кой какво реши да купи от Боинг и Ербъс на най-важния авиофорум за годината?

20:55 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Поръчки за $23 млрд. за ден ознаменуваха края на кризата за авиосектора

Конкурентните самолетостроители Ербъс и Боинг обявиха поръчки за над 23 млрд. долара в първия ден на авиосалона във Фарнбъроу, Великобритания. Сред заявките са големи договори от компании за лизинг на самолети, което се счита за знак на възвръщане на доверието в сектора, съобщава АФП.

Най-голямата поръчка подписа американската компания Боинг, която взе предимство при започването на най-значителния авиофорум за годината. Дубайският превозвач Emirates сключи сделка с производителя за 30 самолет 777-300 на обща стойност 9,1 млрд. долара по каталожна цена.

Посочената сума е ориентировъчна, тъй като авиокомпаниите често изискват отстъпки, особено когато поръчката е голяма.

Други значителни заявки направиха компаниите за отдаване на машини на лизинг, като поведението на тези фирми се счита за барометър на бизнес нагласите в авиосектора. Така например GE Capital Aviation Services поръча около 100 по-малки самолета и от двете компании на обща стойност около 7,5 млрд. долара.

Създадената наскоро Air Lease Corporation също направи голяма поръчка – на 20 Ербъса A321 и на 31 А320 за общо 4,4 млрд. долара.

Дейността на лизинговите компании бележи силен растеж, казва шефът на Ербъс Томас Ендърс, цитиран от АФП. Възвръщането на интереса по думите му е потвърждение за възстановяването на целия сектор.

„Смятаме, че една трета от самолетния парк за търговски цели е контролиран от лизингови компании, което обяснява важността им (на тези компании) за авиационния сектор”, коментират анализатори на банката CM-CIC.

Потенциалните конкуренти на двата гиганта в производството на самолети не постигнаха такъв успех по време на изложението. Сред изпуснатите сделки на форума се оказа тази на канадския Bombardier, който преговаряше с Qatar Airways за своята машина за полети на средни разстояния CSeries, но не се стигна до сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още