IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски милиардер съди Christie's заради фалшива картина

Виктор Векселберг купил картина за 2,6 млн. долара, която според руски експерт не е оригинал

10:26 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Руски милиардер съди Christie's заради фалшива картина

Руският милиардер Виктор Векселберг обяви, че ще съди аукционната къща Christie's за това, че му е продала картина, която според него е фалшификат. Става дума за творбата на Борис Кустодиев "Одалиск", за която милиардерът е платил 2,6 млн. долара през 2005 година.

Година по-късно, Aurora Fine Arts – инвестиционно дружество, собственост на Векселберк, се свързало с Christie's, за да поиска обратно парите, както и обезщетение за нанесени вреди, съобщава Forbes.

Причина за това е твърдение на руски експерт, според когото продадената на Векселберг картина „е дело на четката на непознат художник и представлява качествена репродукция на прочутата картина на Кустодиев“.

“Взимаме много сериозно всички твърдения, оспорващи идентичността на творбите, предлагани от Christie's”, обясняват от аукционната къща. „Картината бе върната при нас едва през ноември миналата година. Проучванията, които предприехме оттогава насам, подкрепят нашата позиция“.

„Тъй като все още проучването не е съвсем готово, смятаме, че е рано да се предприемат съдебни стъпки. От Aurora предпочетоха именно това преди да ни дадат възможност да направим собствено проучване и сега нямаме никаква алтернатива, освен да се защитим“, заявяват от Christiе's.

Този случай не е първият, в който се стига до подобно развитие. По-рано тази година британският вестник Independent съобщи, че милиардерът Уилям Кох е платил над 311 хил. долара за четири бутилки вино през 1988 година, като според продавача те са принадлежали на Томас Джеферсън.

По-късно обче Кох започнал дело с обвинение, че Christie's са продали и други бутилки вино с такова описание и следователно продаденото на него не било автентично. От аукционната къща обаче са категорични, че в случая няма никаква измама и че ще се борят докрай да докажат това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още