IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западна Европа хит за инвестиции в индустриални имоти

Централна и Източна Европа също се радва на голям интерес, като регионът ще привлича все повече инвестиции в дългосрочен план, смятат специалисти

10:23 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Западна Европа хит за инвестиции в индустриални имоти

Две трети от водещите играчи в сектора на индустриални и логистични имоти в Европа посочват Западна Европа като най-атрактивния регион за инвестиции в логистични площи през следващите три години.

„На фона на все още несигурната икономическа среда Западна Европа предоставя най-установения, зрял и прозрачен пазар за инвеститори, предприемачи и наематели на индустриални и логистични имоти“, коментира Ричард Холбъртън, директор "Проучвания" за Европа, Близкия Изток и Африка в консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

„Казвайки това, значителен дял от участниците в нашата анкета изразиха интерес и към региона на ЦИЕ, което съвпада с нашето убеждение, че структурните промени на потребителския пазар ще привлекат вниманието върху този регион в дългосрочен план.“

Със свиването на икономиките през последните години търсенето от страна на наемателите също отслабна. Общо 55% от участниците смятат, че най-голямата пречка пред активността в сектора в момента е слабият наемен пазар.

Също така според проучването, когато търсенето се подобри, фокусът ще бъде все повече върху гъвкавост и енергийна ефективност. Над половината от инвеститорите смятат, че понастоящем гъвкавостта е основният стимул, който собствениците на площите могат да предложат на наемателите.

Свиването на икономиката се отрази също и на активността по изграждането на нови проекти, но предприемачите и инвеститорите като цяло очакват да изградят повече площи през следващите три години в сравнение с предходните три. Общо 42% от участниците очакват спекулативните проекти в сегмента на индустриалните площи да бъдат подновени през 2012 г.

Според Хобъртън в момента несъответствието между ниското качество на голяма част от свободните площи в момента и покачващото се търсене от страна на наемателите за площи с високо качество и гъвкави характеристики създава добри възможности за развитие на нови проекти в съответствие с този интерес.

„Онези наематели, които търсят големи, висококачествени единици, са изправени пред ограничен избор и тяхното търсене често може да бъде удовлетворено единствено чрез нови решения, изградени специално за техни нужди“, добавя той.

От компанията подчертават, че секторът остава предпочитан от инвеститорите в условията на криза, поради неговите силно изразени дефанзивни особености.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още