IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват житна реколта почти колкото миналогодишната въпреки дъжда

Проблеми с количеството на добитата пшеница за зърнения баланс на страната няма да има и хлебното зърно ще е достатъчно, заявява зам.-министър Светлана Боянова

15:24 | 21.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Очакват житна реколта почти колкото миналогодишната въпреки дъжда

Количеството на реколтата от хлебна пшеница тази година се очаква да бъде почти колкото през миналата въпреки някои затруднения при прибирането заради дъждовете. Това коментира зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Според Боянова в най-лошия случай количеството на хлебното зърно ще е с до около 10% по-малко от прибраното през 2009 г. В същото време обаче високата влага ще се отрази за качеството на зърното.

По данни на земеделското министерство най-силно засегнати от падналите валежи са областите от Североизточна и Югоизточна България. Въпреки че в тези райони прибирането на пшеницата от новата реколта е затруднено, към 19 юли са ожънати 27 на сто от засетите площи с пшеница и е получено над 1 млн. тона зърно.

Досега средният добив за страната се изчислява на 377 кг/дка. Тези резултати са съпоставими с резултатите от предишни години.

Категорично считаме, че проблеми с количеството на добитата пшеница за зърнения баланс на страната няма да има и хлебното зърно ще е достатъчно, подчертава Боянова, цитирана от БТА.

Зам.-министърът посочва, че реколтата от пшеница в страната ще близо 4 млн. тона, а за изхранването на населението са необходими под 2 млн. тона. "За качеството като цяло на реколтата от пшеница е все още рано да говорим, тъй като жътвата към този момент не е приключила. Това ще бъде възможно към края на август, когато ще се анализират достатъчно представителни проби за произведеното количество пшеница", допълва Боянова.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Мисля че тази година реколтата от пшеница ще бъде по-голяма от миналогодишната -между 4.2 милиона и 4.4 милиона тона И тези зърнопроизводители да спрат да плачат Всяка година по това време постоянно плачат - или че няма дъжд или че има много дъжд :Да се научат по добре да обработват почвите да ползват елитни семена да торят навреме да имат надеждни бази за съхранение И толкоз Цените на борсите тази година са високи Които си разбира от занаята и има добри търговци ще спечели достатъчно Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още