IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасност от принудително пазаруване в Хонконг

Видео, в което туристически гид принуждава с обиди и насилие туристи от континентален Китай да пазаруват, събуди гнева на китайските потребители

16:02 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мол в Хонконг. Снимка: mikester007, Creative commons
Мол в Хонконг. Снимка: mikester007, Creative commons

Китайската туристическа администрация публикува предупреждение към всички, които възнамеряват да посетят Хонконг за неприятната възможност да бъдат насилствено принуждавани да пазаруват, съобщава Ройтерс.

Предупреждението е направено след излъчването на видеоматериал, в който туристически гид от Хонконг принуждава с обиди и насилие туристи от континентален Китай да пазаруват в мол. Видеото предизвика вълна от негодувание в китайските интернет форуми и блогове.

Бившата британска колония привлича орди китайски туристи, много от които идват именно за да пазаруват луксозни маркови стоки, които е трудно да се намерят на континента.

„Видеоклип, който може да се види в интернет, показва туристически гид от Хонконг, който както изглежда, обижда група китайски туристи и ги принуждава да пазаруват“, се казва в съобщение на китайската агенция Синхуа.

Нискобюджетните китайски туроператори често се опитват да спечелят допълнителни средства, като водят туристите в определени молове или магазини, които в замяна им плащат процент от реализирания оборот. Практиката е популярна както в Китай, така и при екскурзии, организирани от китайски туроператори по цял свят.

Китайската агенция припомня, че 65-годишен турист е починал от сърдечен удар в Хонконг през май след спор с туристически гид, който го е принуждавал да пазарува.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още