IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко е печалбата на Google в Румъния?

Най-голямата интернет компания в света е отчела печалба от едва 2 хил. евро за 2009 г. в Румъния, сочат данни на търговския регистър

16:56 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Колко е печалбата на Google в Румъния?

Най-голямата интернет търсачка в света, която генерира милиарди приходи от онлайн реклама, е регистрирала 121 416 евро приходи и едва 2000 евро печалба в Румъния за 2009 г., пише ZF.

Изданието се позовава на данни на Търговския регистър в Румъния за дъщерното дружество Google Bucharest SRL, което американската компания основа през януари 2008 г.

Въпреки това специалисти смятат, че тази информация не отразява реалния бизнес обем на компанията в Румъния. Такова мнение е изказал Калин Фусу, изпълнителен директор на Neogen.

„Техните (на Google) приходи са от порядъка на няколко милиона евро“ , смята той.

Това мнение споделя и Орландо Никоара, мениджър на Apropo Media, според когото приходите на търсачката за 2009 г. са „поне 3 млн. евро“.

Google генерира приходите си от реклами, публикувани от индивидуални и корпоративни рекламодатели на онлайн рекламната мрежа на компанията, уточнява изданието.

Групата, която по някои данни е собственик на четири от 10-те най-популярни сайта в Румъния, не публикува официално своите финансови данни за страната.

Обемът на румънския онлайн рекламен пазар за 2009 г. бе 15,4 млн. евро, които не включват бизнеса на Google.

В глобален план компанията отчете печалба от 1,84 млрд. долара за второто тримесечие на 2010 г., което бе 24% ръст спрямо резултата за същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още