IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на мафията от пране на пари нарастват по време на криза

В Италия организираните криминални групи са увеличили приходите си с 4% до 135 млрд. евро през 2009 г.

08:23 | 22.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите на мафията от пране на пари нарастват по време на криза

Мафията успя да съживи прането на пари в Италия, след като финансовата криза принуди банките да замразят кредитирането, оставяйки кредитна ниша, в която удобно се е настанил престъпният капитал, пише Bloomberg, цитирайки данни на Banca d'Italia.

„Кризата даде на организираната престъпност възможността да процъфтява, защото легалният достъп до кредити стана по-труден“, казва заместник директорът на банката Ана Мария Тарантола. „Криминалните групи, които държат големи суми в кеш, могат да правят инвестиции, които са невъзможни за нормалния бизнес. Всъщност, сега те могат напълно да преминат към легален бизнес“, допълва тя.

Финансовото разузнаване към централната банка е засякло 15 000 съмнителни транзакции през първата половина на 2010 г., което е с 52% повече от същия период на миналата година и превишава общия брой на подобни транзакции за цялата 2008 г., казва Тарантола.

Прането на пари е схема за легализиране на криминален капитал, при която незаконно събрани средства се прикриват, като фиктивно се прекарват през отчетите на легални бизнеси. Миналата година разследващите органи затвориха римското кафене Café de Paris, известно със снимките на филма на Федерико Фелини от 1960 г. "La Dolce Vita" (Сладък живот), по обвинение, че е собственост на калабрийския клон на мафията Ндрангета. Сицилианската Коза Ностра използва вериги от супермаркети за подобни цели, се посочва в съдебни документи от Палермо.

Италианската икономика се сви с повече от 5% през миналата година, като централната банка предвижда растеж от 1% през 2010 г. Банковото финансиране беше забавено през 2008 г. и 2009 г. „Наблюдава се повишено търсене на кредити, но за много бизнеси, особено за малките, кредитирането е трудно,“ казва шефът на италианската централна банка Марио Драги.

Организираните криминални групи са увеличили приходите си с 4% до 135 млрд. евро през 2009 г., се казва в изследване на SOS Impresa.

Арестите в Милано на повече от 300 заподозрени членове на най-богатата в Италия криминална група Ндрангета през миналата седмица илюстрира как мафията се опитва да проникне във финансовата столица на страната.

Вчера властите задържаха още 67 заподозрени в Милано и Калабрия, както и активи за 250 млн. евро. За момента Ндрангета е най-опасната италианска криминална организация, превъзхождаща Коза Ностра, тъй като държи голяма част от каналите за южноамериканския кокаин в Европа.

Разследващите органи в Рим са обвинили мениджърите на Telecom Italia Sparkle SpA и FastWeb SpA за данъчни измами и изпирането на 2 млрд. евро между 2003 г. и 2007 г.

По данни на Международния валутен фонд годишно прането на пари в световен мащаб възлиза на между 2% и 5% от глобалния БВП, докато в Италия прането на пари достига 11% от БВП на страната.

Цената на кредитите е по-висока и растежът е по-нисък в южните райони на Италия и именно там организираната престъпност е пуснала най-дълбоки корени.

„Има изключително силна зависимост между икономическия растеж и организираната престъпност“, казва Тарантола. „Между 1983 г. и 2007 г. петте региона с най-голямо присъствие на мафията са тези, които имаха най-нисък икономически ръст.“

Финансовото разузнаване е наредило на банките да следят тегления и депозити, включващи банкноти от 500 евро, казва Тарантола.

Големите банкноти улесняват прането на пари, тъй като правят възможно пренасянето на големи суми в кеш и лесното им укриване. Можете да пренесете 6 млн. евро в сак или 10 млн. евро в 45-сантиметрова депозитна кутия, се посочва в документ на Централната италианска банка.

През 2000 г. Канадската централна банка изтегли от обръщение всички банкноти от 1000 долара в опит за борба с организираната престъпност и прането на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още