IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на първокласни индустриални площи в София с 10% спад за година

Индустриалният остава най-стабилният пазарен сегмент, както у нас, така и в Европа

08:33 | 23.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Наемите на първокласни индустриални площи в София с 10% спад за година

Наемите на първокласни индустриални площи в София са се понижили 10% за последните 12 месеца, сочи доклад.

Според данните на консултантската компания CB Richard Ellis, Inc (CBRE) такова е и понижението на наемите за последните три години.

За второто тримесечие наемните нива в столицата са останали без промяна в сравнение с първото, като към момента те са средно 4,5 евро на кв. м на месец.

Тази информация показва, че наемите в София са сред сравнително стабилните в Европа.

Въпреки че някои пазари като Загреб са отчели общ ръст за последните три години, на континента има и примери за значителни понижения.

На територията на ЕС най-голям спад е отчетен в Дъблин, където наемите на първокласни индустриални площи са се понижили с близо 37% за периода. Ирландската столица е следвана от Будапеща с 31% и Лисабон със спад от 24%.

Докладът показва също така, че индустриалният сегмент в столицата е един от най-стабилните в условията на криза. Това съвпада с общото мнение на консултантите, че сегментът остава предпочитан по време на рецесията, поради неговите дефанзивни особености.

За сравнение, наемите на най-големите търговски улици в София са се понижили с 38,46% за последните три години, което нарежда столицата на трето място по спад в ЕС.

Според компанията спадът при офис наемите за периода е 20,55%.

Данните на CBRE са валидни само за обекти с конкретни показатели за качество, вид и размер. Също така степента, в която тези данни са подкрепени от реални доказателства вследствие на сключени сделки, варира за различните пазари и периоди.

От друга консултантска компания, GVA Sollers Solutions, също казват, че сегментът остава най-слабо засегнатият от кризата у нас, „тъй като остава слабо развит в сравнение с останалите пазарни сегменти“.

През първите шест месеца на 2010 г. на територията на четирите най-големи града в страната са завършени около 100 хил. кв. м модерни логистични площи, от които 80% са изградени за собствено ползване. Делът на спекулативните площи, пуснати в експлоатация остава малък, сочи доклад на компанията.

Над 49,7% от съвременните логистични площи, предлагащи се на територията на страната, са концентрирани на територията на София, основно в районите около летище София и гара Искър.

През 2010 г. по-голямата част от наличните складови площи в страната са икономически и функционално остарели. С цел повишаване на атрактивността на тези имоти, някои от собствениците на такива складове пристъпват към реновиране на площите и създаване

Поради малкия обем на завършени модерни логистични площи на територията на страната и бързото им усвояване, процентът на заетост е над 90%. В София процентът на незаетост на спекулативните площи е в размер на 2-3%, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още