IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания спира обществени проекти за 6,4 млрд. евро

Мерките могат да доведат до още 100 хил. съкращения на работни места в инфраструктурния сектор

13:57 | 23.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испания спира обществени проекти за 6,4 млрд. евро

Испанското правителство обяви, че смята да отложи или да отмени 231 обществени и инфраструктурни проекта като част от програмата за понижение на бюджетния дефицит от 11,2% от БВП на страната, пише FT.

Министърът на благоустройството на Испания Хосе Бланко казва, че му е било възложено да спре проекти с държавно финансиране от общо 6,4 млрд. евро за следващите две години, които се равняват на 20% от всички спечелени в страната търгове.

Това означава, че общо 199 договора ще бъдат отложени с до четири години, а други 32 ще бъдат отменени или преструктурирани. Най-тежко засегнати от тези мерки ще бъдат пътните и железопътните проекти в северните региони като Каталония, Арагон и Кантабрия.

Испанските строителни и инфраструктурни компании вече поддадоха под тежестта на дълговете, получени през годините на бума, както и на краха на жилищния пазар. Те предупредиха, че отложените проекти могат да доведат до ситуация, в която ще бъдат съкратени още 100 хил. работници.

„Проектите вече бяха възложени, така че компаниите вече са наели работниците“, казва Хуан Лазкано, председател на Националната строителна конфедерация. „Тези (договорни работни места) ще трябва да бъдат съкратени.“

От друга страна Министър Бланко обяви пред парламента, че не му е останал друг избор.

„Наясно сме, че това ще има съществен ефект върху инфраструктурните компании. (Въпреки това) инфраструктурният сектор трябва да бъде преструктуриран.“

Въпреки че бяха очаквани, мерките за ограничение на обществените разходи бяха остро критикувани от лобисти за сектора, който бе свикнал на голяма възвръщаемост през период на бум, частично финансиран от ЕС и продължил цели 15 години, пише изданието.

По думите на Бланко правителството на страната е инвестирало в сектора 86 млрд. евро през изминалите шест години.

Златните времена свършиха през 2007 г., когато балонът на пазара на имоти се спука и последвалата рецесия лиши компаниите и правителствата от инфраструктурните фондове. Това доведе до изчезването на хиляди малки и средни по размер строителни компании, фирми за имоти и доставчици, вследствие на което 1 млн. души останаха без работа.

В доклад, публикуван тази седмица, от UBS предупреждават, че дори инфраструктурните проекти, финансирани от самия бизнес, са изправени пред риск, тъй като испанските банки не са склонни да кредитират сектор, в който нивото на ливъридж така или иначе е вече прекалено високо.

Според друг доклад общо 170 хил. строителни компании, или 23% от всички компании в сектора в Испания, са фалирали през последните две години

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още