IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шпиони в General Motors

Двама служители са с обвинение, че са откраднали и продали информация за хибридните модели на компанията

15:02 | 23.07.10 г.
Шпионажът в GM е довел до изтичане на информация за технологията на изработка на хибридните системи, по която е направен и този Cadillac Escalade Hybrid. Снимка: GM
Шпионажът в GM е довел до изтичане на информация за технологията на изработка на хибридните системи, по която е направен и този Cadillac Escalade Hybrid. Снимка: GM

Шпионажът съвсем не е приоритет само и единствено на организации, извършващи операции с политически характер. Промишленият шпионаж е довел до широкото разпространение на едни от най-съвременните и нови технологии в света, а сумите, които се плащат за изнасянето и предаването на информация от служители на компании, които разработват нови технологии или процеси, може да съблазни почти всеки.

Бивш инженер в американската автомобилостроителна компания General Motors и съпругът й явно не са устояли на изкушението и са се възползвали от вътрешната информация, до която са имали достъп като служители на фирмата. Те са обвинени, че са откраднали търговски тайни, свързани с хибридната технология на компанията, и са използвали информацията за частни сделки с китайски конкуренти, предаде АП.

Срещу двамата са повдигнати обвинения за конспирация, измама и други престъпления. Те са следени от години, а през 2006г. са обвинени, че са унищожили документи, издирвани от следователите.

Делото бе включено в започналото по-широко разследване за шпионаж в компанията и изчезването на данни за хибридната технология.

Според обвинителния акт жената, която е започнала работа в компанията през 2000г., нарочно е поискала да бъде прехвърлена три години по-късно, за да има достъп до хибридната технология и се заела да копира документи.

Двойката основала своя компания, а съпругът твърдял, че е сключил сделка за хибридната технология с конкурентната на General Motors китайска компания Chery Automobile. Максималната присъда, която могат да получат, е 20 години затвор, отбелязва АП.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още