IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои имоти в САЩ вече струват толкова малко, че дори банките не ги искат

Общата стойност на 37 имота в САЩ, отнети от банка, е под 100 хил. долара; разходите за тях - двойно повече

15:42 | 23.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Някои имоти в САЩ вече струват толкова малко, че дори банките не ги искат

На много пазари като САЩ и Великобритания собственици изоставят имотите, които в момента струват по-малко от стойността на техните ипотеки.

В случая на един вече фалирал ипотечен кредитор обаче, стойностите на имотите са се понижили толкова много, че дори и банката вече не ги иска, пише Wall Street Journal.

Taylor Bean & Whitaker Mortgage Corp., която преди беше най-големият независим ипотечен кредитор в САЩ, е подала молба пред съда да се откаже от собствеността над 37 от своите имоти, които са изоставени от собствениците им дълго преди това.

От компанията казват, че разходите за данъци и поддръжка са значително повече от стойността на имотите.

Очаква се разходите, свързани с поддръжката на имотите, да надхвърли очакваните приходи от тези активи с около 91 хил. долара, казват от компанията.

Имотите са разположени в седем щата, като 25 от тях са в Детройт, където пазарът на имоти бе един от най-силно засегнатите от кризата.

По данни на кредитора общата стойност на всички имоти е под 100 хил. долара. Според него някои от тях биха се продали за по-малко от 500 долара.

Молбата на кредитора показва степента на понижение на стойностите на някои от имотите в някои от районите, в които икономическата активност се сви най-много, казва Робърт ван Ордер, професор по финанси и недвижими имоти в Университета Джорж Вашингтон.

„Това е доста необичайно“, коментира той. „Има голяма разлика между това стойността на един имот да се понижи под тази на ипотеката и това тя да се понижи до ниво, при което не струва нищо.“

От съда, който работи по процеса на фалит на кредитора, идния месец ще решат дали компанията ще може да изостави портфолиото от отнети жилища и празни парцели, пише изданието.

Детройт вече има достатъчно проблеми с отнети имоти и в момента работи над програма за събарянето на 3 хил. изоставени жилища. Кредиторите, които не могат да плащат данъците и други основни разходи за отнетите имоти, само утежняват проблемите от високата безработица и намаляването на населението.

По думите на Ким Джеймс, който отговаря за сградния фонд и безопасното строителство в Детройт, някои кредитори са изоставяли имотите си и преди. Той обяснява, че такива имоти често имат проблеми с неплатени данъци.

„Не ми е известно за друга съдебна заповед, която изрично да оторизира такава практика“, казва той. „Жителите и данъкоплатците не са длъжни да плащат тези сметки или да понасят влошените условия, причинени от собственици на изоставени имоти.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
В бг банките са най-големия октопод
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 13 години
Естествено! Там все пак се мисли за интересите на народа, докато в България - не. Пък и в България хората не са достатъчно информирани и осъзнати в това отношение и се 'вързаха" на невероятна робска галера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 13 години
Много интересна подробност: в Щатите физическите лица могат да си изоставят имота, а в България ще продължаваш да дължиш разликата между кредита и стойността на която са я продали от банката до края на живота си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още