IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курорти и селища по Черноморието без ток

Заради аварията в разгара на сезона се създават неудобства на туристите, хотелиери търпят загуби, имало е критична ситуация в мина "Черно море"

17:20 | 23.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Курорти и селища по Черноморието без ток

От 10,30 часа днес курорти и селища на Южното Черноморие са без ток, съобщи днес на специален брифинг ръководителят на ЕВН България Йорг Золфелнер. Сутринта от дружеството, осигуряващо електроенергия за крайните потребители в Пловдив и Югоизточна България, съобщиха за аварията на електропровод високо напрежение, възникнала вчера вечерта, която е причинила спирането на електрозахранването. Първоначално беше съобщено, че ще има режим на тока, но по-късно е станало ясно, че големината на аварията не го позволява, каза сега шефът на ЕВН.

По-конкретно, без ток са курортите от Обзор до Ахелой, включително Слънчев бряг и Несебър*. Денонощната консумация на електроенергия на засегнатия регион е 150-180 мегавата, като от тях около 100 мегавата са за Слънчев бряг, уточни Золфелнер. Без ток са останали общо около 56 хил. абонати на дружеството, в т.ч. домакинства, хотели, фирми.

Шефът на ЕВН България посочи, че аварията основно се отстранява от екипи на Националната енергийна компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), тъй като авариралият далекопровод е тяхна собственост, но и от ЕВН са изпратили един екип да помага.

Според информацията на ЕВН аварията ще бъде отстранена от НЕК до утре вечер, през което време трябва да се сложи нов електрически стълб, да се свърже с електропровода високо напрежение и съответно да се подаде напрежение по електропроводите средно напрежение и подстанциите. От ръководството на ЕВН посочиха, че според Закона за енергетиката при голяма авария дадено електроенергийно дружество може да въведе режим на тока в даден регион за до 48 часа. Ако аварията дотогава не е отстранена, въпросът с режима на тока трябва да се решава от министъра.

Същевременно към 15 часа днес от НЕК съобщиха, че изпратената аварийна група от ЕСО е констатирала, че най-вероятно аварията е причинена от опит за кражба на проводник. Вероятно става въпрос за опит за кражба или умишлен саботаж, като се предполага, че е хвърлен проводник върху мрежата, смятат от НЕК. Аварийната група е на мястото на аварията в района на село Ахелой, като са уведомени и органите на МВР.

От НЕК съобщават, че в част от засегнатия от спиране на тока Черноморски регион се очаква до 16 часа днес да бъде възстановено електрозахранването, но към момента официално съобщение за това няма.

За последствията от внезапното спиране на тока вчера вечерта за Мини „Черно море“ оттам коментират, че служителите от енергиен отдел на мината "в продължение на около час провеждат десетки разговори с представителите на ЕВН България, в които буквално се молят на електроразпределителя да пусне минимално напрежение, за да се осигури безопасността на хората под земята. Въпреки че тогава все още се подава електроенергия към хотелите по морето, мината остава без енергия, а миньорите под земята, като заложници на едно субективно решение", заявяват от минното предприятие.

Час по-късно, около 21,40 часа вчера, електрозахранването е пуснато частично от ЕВН на подстанцията на Мина "Черно море" и едва тогава започват действия по спасяването на хората в подземните шахти. "Времето, което са прекарали работниците на тъмно и без функциониращи съоръжения, е било в нечовешки условия. Този един час е бил пределът на възможностите за живот в рудника. Ако повече от един час не функционира вентилационната система, това означава обгазяване на въздуха в галериите и насищането му с въглероден окис, т.е. въздухът става негоден за дишане", описват създалата се вчера ситуация от минната фирма, за щастие завършила благополучно.

Хотелиери от останалите без ток морски курорти пък се оплакаха, че освен че губят клиенти при създалата се ситуация, търпят загуби и от развалилото се месо и други хранителни продукти във фризери и хладилници на хотели и ресторанти.

*Към часа и датата на публикуване на материала не е получено съобщение за възстановяване на електроснабдяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Cleo
преди 13 години
Тъкмо четох във вестник Тема за това как се крадат масово кабели и се предават на пунктовете за скрап. Докато не сложат полицията да следи и да търси отговорност, ще продължават кражбите на кабели, а с това и щетите на реалната икономика. В случая, страда туристическият имидж на страната и туристическият бизнес, като при това има директни загуби и от развалени храни. Нищо чудно част от тази храна да бъде пробутана и след това на хората ще им бъде и лошо от хранително натравяне по ресторантите в курортите. Но в тази страна всеки си безчинства наволя, без някой да направи нещо, за да го спре. Ето в центъра на София вечер по градинките е станало свърталище на клошари и ***, нещо което преди 5 години не се наблюдаваше. Докато държавата нехае и не предприеме сериозни мерки ще бъде така. Но както е тръгнало до 10-20 години вече ще бъдем заобиколени именно от такива хора и държавата и народността ще бъдат напълно съсипани. Защото нормалните хора се изнасят или просто изнемогват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още