IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от 100 хил. лв. за дистрибутора на Пепси за промоционална игра

Дружеството е привлякло нелоялно клиенти с организирането и провеждането на играта с награда пътуване до САЩ

11:22 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Глоба от 100 хил. лв. за дистрибутора на Пепси за промоционална игра

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 100 854 лв. на дистрибутора на Пепси в България - „Куадрант Бевъриджис“ ООД, за нелоялно привличане на клиенти, съобщиха от КЗК.

Производството е образувано по самосезиране във връзка с промоционална игра на интернет страницата на фирмата, проведена в периода 1 февруари – 20 май 2010 г.

Въз основа на фактите и направения анализ комисията счита, че дружеството е нарушило забраната за нелоялно привличане на клиенти с организирането и провеждането на играта „Един за всички, всички до САЩ. Най-добрият клас отива в САЩ“, като е обещало награда, надвишаваща цената на продаваната стока - продукт на марката Пепси, с повече от 15 минимални работни заплати за страната.

Общата стойност на наградата - 7-дневна екскурзия до САЩ за групово пътуване на 28 човека, възлиза на 99 330,56 лв. Практиката на КЗК при преценка стойността на груповите екскурзии като награди категорично сочи, че се отчита цялата цена на обещаната като награда екскурзия, така както е предложена в промоцията.

При определяне на санкцията Комисията е отчела факта, че кампанията обхваща целия национален пазар и е насочена към уязвима и неукрепнала социална група, както и оказаното съдействие от страна на ответното дружество, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още