IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки медии: Бургас-Александруполис в основата на посещението на Папандреу в София

В Атина визитата е анонсирана като връх на дипломатическите усилия спрямо българската страна по този проект

09:39 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцки медии: Бургас-Александруполис в основата на посещението на Папандреу в София

„Петролопроводът Бургас-Александруполис ще бъде в центъра на официалното посещение на гръцкия премиер Георгиос Папандреу в София днес“, пише гръцкият вестник „Вима“, като подчертава, че визитата е била анонсирана от Атина като връх на дипломатическите й усилия спрямо българската страна по този проект.

България, която изрази силни резерви по отношение на петролопровода и в даден момент каза, че смята да изостави проекта и да не участва в строежа на тръбата, изглежда лека-полека променя позицията си. Анализатори говорят за жесток „покер“, който ще продължи, докато бъдат осигурени максимално възможните облаги от този проект, пише вестникът.

Изданието отбелязва, че в рамките на визитата е предвидена среща между премиерите на България и Гърция, след която ще се състои учредителна сесия на Висшия съвет за сътрудничество между двете страни. Георгиос Папандреу и Бойко Борисов ще подпишат съвместна декларация, а ресорни министри на двете страни ще сложат подписите си под двустранни споразумения.

Следобед гръцкият министър-председател ще бъде приет от президента Георги Първанов, допълва вестникът.

Във връзка с визитата в. „Етнос“ цитира вицепрезидента на Транснефт, който казал, че България се е съгласила да изплати своя дълг по проекта Бургас-Александруполис на стойност 4,88 млн. евро. Той казал още, че първото представяне на икономическия модел на проекта ще бъде направено в Москва през първата десетдневка на август.

Преди време руската компания неведнъж се бе оплаквала, че България не финансира своя дял от проекта на петролопровода и че за това се е натрупал такъв дълг, коментира в. „Етнос“.

В. „Та неа“ пише, че целта на визитата на Папандреу в София е не само „да бъде възобновен“ интересът на българската страна към петролопровода Бургас-Александруполис, а и да бъде учреден Висш съвет за сътрудничество като този, който бе създаден за насърчаване на отношенията между Гърция и Турция.

От тази гледна точка в София се очаква да бъдат подписани доста двустранни споразумения по въпроси на енергетиката, околната среда и образованието, отбелязва още вестникът.

Публикцаии за официалната визита на Папандреу поместват още и вестниците „Нафтемборики“ и „Катимерини“, като акцентът в тях е поставен на самата програма на предвидените срещи и разговори на гръцката правителствена делегация в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още