IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каолин с 42% ръст на продажбите за второто тримесечие

Печалбата през тримесечието се увеличава с 14% на годишна база до 3,8 млн. лв.

17:08 | 30.07.10 г. 1
Каолин с 42% ръст на продажбите за второто тримесечие

Каолин АД отчита 42% ръст на продажбите си на годишна база до 34,5 млн. лв. за второто тримесечие на 2010 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

За цялото полугодие ръстът в продажбите е с 30,6% до 60 млн. лв.

Печалбата за тримесечието се увеличава с 14% на годишна база до 3,8 млн. лв., а за цялото полугодие има растеж от 21,4% до 4,48 млн. лв.

Каолин отчита ръст на продажбите към всички основни клиентски сектори, с изключение на строителството, където основният пазар в България продължава да се свива.

Продажбите в керамичната индустрия бележат сериозен ръст на всички основни пазари, като водещи са Турция, Близкият изток и Северна Африка, се казва в прессъобщение на Каолин.

Продажбите в сектора на стъклото бележат по-слабо възстановяване от керамиката, най-вече поради по-бавното възстановяване при производството на бутилки.

Сериозно се увеличават и приходите от продажби на продукти в сектори като хартия, гумени профили, пластмаси и др.

Делът на износа продължава да расте, но от дружеството не уточняват дела му. Географията на продажбите се развива с нови пазари в Азия и Африка, като Индия, Пакистан, Виетнам, Кения, Южна Африка и други.

Разходите за материали, възнаграждения и други нарастват с около 15% спрямо същия период на миналата година. Единствено при разходите за външни услуги се отчита сериозен ръст от близо 50%, което в най-голяма степен се дължи на увеличението на разходите за траспорт, свързано с ръста на цените на течните горива. Продажните цени на течните горива в страната са на едни от най-високите нива от периода преди началото на финансовата криза (първото полугодие на 2008 г.), уточняват от Каолин.

За последните 12 месеца акциите на Каолин АД поскъпват с 1,36% до 3,74 лв. за акция и 93,5 млн. лв. пазарна капитализация.

Акционерите към 1 юли 2010 г. получиха и дивидент от 15 ст. на акция.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
Ще помоля персонала който списва тези новини да пояснява дали става дума за консолидирани или неконсолидирани данни.Това има огромно значение - просто неконсолидираните данни не играят никаква роля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още