IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съществува вероятност BP да не получи разрешение за добив в САЩ занапред

Долната камара на американския конгрес прие законопроект за безопасността при добива на петрол

15:44 | 31.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Съществува вероятност BP да не получи разрешение за добив в САЩ занапред

Британската петролна компания BP може да не получи за в бъдеще разрешение да добива петрол по американското крайбрежие, предвижда енергиен законопроект, приет вчера от долната камара на американския конгрес.

Причината за това може да бъде слабото ниво на безопасност в компанията, довело до разлива в Мексиканския залив, съобщава Financial Times.

Мярката е далеч от превръщането си в закон и засега не се разглежда от сената. Въпреки това т.нар. поправка Милър поставя напрежение върху BP, която е под лупа от страна на законодателите, които искат да я накажат за проблемите с безопасността.

Сенатът от своя страна обсъжда свой пакет от реформи, които обаче не включват изрична забрана за добив от страна на BP. Спорната мярка може в крайна сметка да попадне в окончателния закон по време на преговорите между двете камари на конгреса, но според повечето лобисти това е малко вероятно.

Поправката е част от по-широко законодателство, касаещо сондажите, което бе одобрено с 209 срещу 193 гласа. То предвижда нови стандарти за безопасност на крайбрежния добив, в това число независимо сертифициране на оборудването, по-щателни инспекции и по-строги санкции при нарушаване на безопасността.

Законопроектът включва такса опазване на околната среда от 2 долара на барел до 2021, от която се очаква да бъдат набрани 5,3 млрд. долара в продължение на пет години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още