IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японци и австрийци ще строят вятърен парк за 90 млн. евро в Черна гора

Правителството е подписало договор с консорциум между японската Mitsubishi Heavy Industries и австрийската Ivicom Consulting

13:15 | 06.08.10 г.
Японци и австрийци ще строят вятърен парк за 90 млн. евро в Черна гора

Японско-австрийки консорциум планира да построи вятърен парк на стойност 90 млн. евро в северозападната част на Черна гора, съобщи министерството на икономиката на страната, цитирано от AFP.

Правителството е подписало договор с консорциум между японската Mitsubishi Heavy Industries и австрийската Ivicom Consulting за отдаване под наем на 22 хектара държавна земя за срок от 20 години.

Предвидена е възможност в бъдеще да бъдат отдадени още 100 хектара, ако това се налага, както и опция за удължаване на срока с пет години.

Черна Гора се ангажира да изкупи цялото електричество, произведено от турбините за следващите 12 години.

Това е вторият договор от този тип, който правителството на страната подписва. По-рано тази година беше подписан подобен договор с испанско-черногорски консорциум за изграждането на вятърни паркове близо до крайбрежните градове Бар и Улцин.

Както повечето балкански държави, Черна Гора страда от сериозен недостиг на електричество от години и внася близо 45% от необходимото й електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още