IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед си даде още време да оцени развитието на икономиката

Паричната политика на централната банка на САЩ остава без промяна, но прогнозите й за икономиката се влошават

21:38 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фед си даде още време да оцени развитието на икономиката

Федералният резерв на САЩ си даде повече време, за да оцени развитието на американската икономика на фона на засилващите си признаци за отслабващото й възстановяване. 

За тази цел централната банка на САЩ остави основния лихвен процент на рекордно ниското му ниво в интервала от 0% до 0,25%, до което той се понижи през декември 2008 г.

В изявлението на Комитета за операции на откритите пазари към Федералния резерв (FOMC) не бяха сигнализирани намерения за покупките на повече ценни книжа, с които да се увеличи допълнително ликвидността в икономиката.

Лошите данни за пазара на труда и потребителските разходи от последните седмици показаха на централната банка, че икономиката на страната вероятно е превключила на по-ниска скорост.

Ето защо основният лихвен процент в САЩ вероятно няма да се промени до края на тази година, сочат вече консенсусните прогнози на анализатори. Само допреди три месеца техните преобладаващи очаквания бяха лихвата да се повиши в края на третото тримесечие.

Далеч по-спорни са мненията за това дали централната банка на САЩ трябва да пристъпи към допълнително разхлабване на паричната си политика заради лошото състояние на пазара на труда и недвижими имоти.

Федералния резерв отчита в изявлението си, че потребителските разходи на домакинствата се увеличават постепенно, но остават ограничени от високата безработица в страната. В края на миналата седмица стана ясно, че щатската икономика все още закрива работни места.

Поради това икономическото възстановяване ще бъде по-слабо от очакваното, става ясно от изявлението.

Заради рисковете пред икономиката Федералният резерв посочва, че ще продължи да наблюдава отблизо развитието й, запазвайки готовност да промени паричната политика при нужда.

За да допринесе икономическото възстановяване, Федералният резерв ще запази постоянен размера на мерките си за количествено улеснение чрез изкупуването на ценни книжа.

За тази цел централната банка ще инвестира главницата на купените от нея ипотечни ценни книжа, които са падежирали, на пазара на дългосрочни американски държавни облигации.

Между членовете на управителния съвет на Федералния резерв се появиха разногласия през последните месеци за това какво трябва да се предприеме, за да укрепи най-голямата икономика на света. Част от тях изразиха опасения от появата на дефлация в САЩ.

Наскоро икономисти от регионалния клон на Федералния резерв в Сан Франциско заявиха, че опасността от рецесия в САЩ през следващите две години е значителна. Малко преди това председателят на Федералния резерв Бен Бернанке предупреди, че безработицата в САЩ може да остане висока на ниво над 7% до края на 2012 г.

Щатският долар поевтиня рязко с 0,8% срещу еврото след лихвеното решение на Федералния резерв. Към 21:35 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3201 долара за евро в сравнение с 1,3107 час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още