IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чуждестранни инвестиции със 78% спад през първото полугодие

Холандия е най-големият инвеститор у нас от началото на 2010 г. с вложени 933 млн. евро, показват данните на БНБ

12:24 | 16.08.10 г. 7
Преките чуждестранни инвестиции със 78% спад през първото полугодие

По предварителни данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за януари – юни 2010 г. са 358,5 млн. евро (1% от БВП), при 1,62 млрд. евро (4,8% от БВП) за януари – юни 2009 г. (спад със 78%).

Само за юни 2010 г. те са 119 млн. евро, спрямо 406 млн. евро през същия месец на миналата година (спад със 71%).

Холандия е реализирала най-големи нетни преки инвестиции в България за първото полугодие на 2010 г., като те възлизат на 933 млн. евро, показват данни на БНБ. На второ място със 103,4 млн. евро е Русия, а на трето САЩ с 47,3 млн. евро.

Към Австрия, Холандските Антили и Великобритания нетните плащания (намалението на преките чуждестранни инвестиции от тези страни) са в размер съответно на 718,1 млн. евро, 102,5 млн. евро и 82,4 млн. евро. По-големите нетни постъпления от Холандия и съответно нетни плащания към Австрия се дължат основно на движения по револвиращи вътрешнофирмени кредити, уточняват от Централната банка.

Вътрешнофирмените кредити между чуждестранна компания майка и българското й дружество са част от преките чуждестранни инвестиции и брутния външен дълг, като към 31 май 2010 г. този тип инвестиции са в размер на 14,4 млрд. евро.

30,2% от ПЧИ през полугодието са вложени в сектор "производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия, газообразни горива и вода". На второ място с 26,8% са операциите с недвижими имоти, на трето с 23% е строителството, а на четвърто място с 20,3% е преработващата промишленост. Хотелите и ресторантите са привлекли 7,5% от преките чуждестранни инвестиции, а другите сектори отчитат намаление на преките чуждестранни инвестиции, равняващо се на 7,8% от стойността им за полугодието.

Привлеченият през януари – юни 2010 г. "Дялов капитал" (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти във/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания от/по сделки с недвижими имоти в страната) възлиза на 306,3 млн. евро.

Той е по-нисък с 810,3 млн. евро от дяловия капитал, привлечен през същия период на 2009 г. (1,11 млрд. евро). Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти са в размер на 98,5 млн. евро, при 317,5 млн. евро за януари – юни 2009 г.

За януари – юни 2010 г. нетният "Друг капитал" (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен, в размер на 87,6 млн. евро, при положителен в размер на 310,6 млн. евро за януари – юни 2009 г. В съответствие с предварителните данни отрицателният поток по вътрешнофирмените кредити се дължи основно на по-ниски нива на получени вътрешнофирмени кредити в сравнение с предходната година, както и на изплащания по вътрешнофирмени кредити в съответствие с погасителните планове на предприятията.

По предварителни данни "Реинвестираната печалба" за януари – юни 2010 г. (представляваща частта на нерезидентите в неразпределената печалба или загуба на предприятието) се оценява на 140 млн. евро при 190 млн. евро за същия период на 2009 г.

По предварителни данни на БНБ преките инвестиции на България в чужбина за януари – май 2010 г. се увеличават с 29 млн. евро, при увеличение в размер на 29,5 млн. евро за януари – май 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
ravnovesie
преди 13 години
Лукойл са превъртели пак някакви пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
smart-ass
преди 13 години
С това социално-икономическо-финансово трио в правителството едва ли можем да очакваме подобни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
smart-ass
преди 13 години
Ако искаме да стигнем Средна Европа до доходи и потребление след 5 години, трябва минималното заплащане да расте с 20% годишно.2011 - 300 лв (153 евро)2012 - 360 лв (183 евро)2013 - 430 лв (220 евро)2014 - 515 лв (263 евро)2015 - 620 лв (315 евро)Около 320 евро е минималната заплата в Чехия, Словакия и Полша към момента. В Турция е даже по-висока.А като гледам чуждестранните инвестициите в тези страни са далеч повече отколкото у нас, т.е. покупателната способност създава интерес към вътрешния пазар на дадената държава (мотив за инвестиция).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
smart-ass
преди 13 години
Не е проблема в Цецо Борецо, а смърфа Трайчо - именно икономическият министър остава анонимна величина в България. На Дянков работата му е да разпределя парите и прибира данъците. "Социалния" Тотю изобщо не е социален - вместо да седнат с Трайчо и да напишат една обосновка защо трябва да се вдигне минималната заплата на 280 - 300лв./мес. и после мнозинството да я прокара, те се занимават с глупости. Вдигането на минималната ще се отрази и на средната заплата в нашата изтрадала държавица. Може да не е веднага, но поне ще има натиск за ръст и на останалите заплати - тоест очаквания за ръст в дохода - а оттам и потреблението. Наистина, сега сме в омагьосан кръг, застой в доходите - спад на потреблението - спад на инвестициите (т.е. очакванията за бъдещото икономическо развитие). Някои хора в правителството явно не разбират, че поскъпването на труда може да създава работни места.А откровено казано политиката "ела ми, а върви си не ми трябваш" гони инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
theforce
преди 13 години
Нищо не разбрах.Май и аргументацията ти се върти в един омагьосан кръг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Pitashtia
преди 13 години
Лошото е, че няма инвестиции повишаващи производителността на труда. И вътрешни инвестиции в тази посока също няма. Една от причините е евтиният труд. Тай поевтиня и в световен мащаб и това ще върне кризата, всъщност е една от причините за нея. Капиталите отиват там където имат по-малки разходи включително и за труд, и ако той е евтин няма стимул за повишаване на производителността пък и възможностите за това са на изчерпване. Просто перпетум мобиле е невъзможно.И в надпревара запривличането на инвеститори развиващите се икономики задържат ниски заплатите, данъците и т.н. Ние няма накъде повече да сваляме, а всъщото време се декапитализираме откъм човешки ресурси защото образоването е некачествено, защото няма пари за него.Просто капан, омагьосан кръг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
dakl
преди 13 години
Известно е че парите са най-страхливато нещо.Ерго, значи е нормално след като държавата ни управляват хора като Б.Б. и Ц.Ц. инвеститорите и техните пари да бягат презглава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още