IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът залага на технологиите, за да повиши ефективността си

Американската армия ще търси оригинални идеи и революционни технологии, за да подобри своята дейност; ключови области - киберсигурността и изчислителните науки

20:40 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пентагонът залага на технологиите, за да повиши ефективността си

Технологиите могат да предоставят значим „ливъридж“ на американското военно министерство, за да понижи своите разходи и да повиши ефективността си на вложенията в областта на сигурността, смята директорът Проучвания и инженерни дейности на Пентагона Закари Лемниос, цитиран от Ройтерс.

По думите му тази стратегия е насочена към освобождаване на средства за финансирането на американската армия и необходимата модернизация, а не към понижаване на общия бюджет на армията.

Той казва, че неговият отдел вече работи неуморно върху това американските войски да бъдат снабдени с нови технологии на бойното поле по-бързо, както и да бъде отговорено на „стотици“ искания от страна на редица главнокомандавщи. Едновременно с това обаче усилията ще бъдат съсредоточени и върху инвестиции в дългосрочни проучвания.

За пример Лемниос дава проект, стартиран преди шест месеца, насочен към предпазване на хеликоптерите от различен вид оръжия чрез адаптирането на система, която „слуша“ и улавя звука на куршумените изстрели и идентифицира тяхната локация.

Вече 16 хеликоптера са оборудвани с микрофони, които в момента се тестват, и се очаква да бъдат въведени в експлоатация в Афганистан в началото на октомври.

По думите му департаментът се опитва да отговори на спешните нужди на армията в рамките на дни и седмици, в сравнение с години и десетилетия, които бяха необходими за различни програми в миналото.

Също така неговият отдел проучва подробно всички нови оръжия и се опитва да идентифицира потенциални проблеми на ранен етап, което би могло да доведе до огромни спестявания в сравнение с разходите, необходими за въвеждането на промени след като програмите са вече вече няколко години в експлоатация, казва той.

Законодатели и редица наблюдатели вече години наред призовават Пентагона да следи своите оръжейни програми по-внимателно поради огромния преразход и хроничните забавяния в повечето от тях, пише изданието.

Също така по-модерните технологии биха могли да ускорят анализа на огромно количество данни, събрани чрез следене и разузнаване и по време на операциите на бойното поле, което би могло да доведе до огромни спестявания.

Истинското предизвикателство е обаче да бъдат намерени най-оригиналните идеи и революционните технологии, особено в областта на киберсигурността и компютърните и изчислителните науки, казва Лемниос.

Годишно Пентагонът инвестира около 2 млрд. долара в проучвания и анализи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още