IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стъпка напред към създаването на най-голямата авиокомпания в света

Американското министерство на правосъдието даде зелена светлина на сливането на United Airlines и Continental Airlines

11:17 | 28.08.10 г. 1
Стъпка напред към създаването на най-голямата авиокомпания в света

Американското министерство на правосъдието даде зелена светлина на планираното сливане на авиокомпаниите United Airlines и Continental Airlines в петък, разчиствайки пътя към създаването на най-голямата авиокомпания в света.

В свое изявление от министерството посочват, че са доволни, че няма твърде голямо припокриване на маршрутите на двете компании, поради което потребителите биха били засегнати от по-високи цени или ограничен избор на полети.

Сливането на третата и четвъртата по големина авиокомпании в САЩ означава, че броят на играчите в сектора, както и опциите за пътниците, продължават да намаляват, пише Washington Post.

При финализиране на обединяването на стойност 3,17 млрд. долара ще останат едва четири традиционни превозвача в САЩ и евентуално само три, ако American Airlines реагира с оферта за US Airways, както някои анализатори прогнозират.

Малко анализатори са изненадани от одобрението на сделката, която стана известна през май, след като двете компании положиха сериозни усилия да отговарят на изискванията на регулаторните органи.

Въпреки това сделката вероятно ще срещне съпротивата на някои законодатели, които вече изразиха опасения, че сливането може да е лошо за потребителите.

Предстои също акционерите на компаниите да гласуват за сделката в отделни събрания, насрочени за следващия месец.

Новата авиокомпания, което ще използва името на United, се очаква да има приходи в размер на около 30 млрд. долара на година и да превозва по около 144 млн. пътници до 370 дестинации в 59 държави.

Последното голямо сливане на авиопазара в Щатите беше това на Delta и Northwest през 2008 г. Сделката създаде най-голямата авиокомпания в света – позиция, която днес изглежда краткотрайна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ZawHeR
преди 13 години
Все повече се окрупнява пазарът. Дали светът сам няма да се вкара в 1984 приемайки лека-полека монополната система? Иначе не е лошо, стига крайният потребител да бъде облагодетелстван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още