IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават най-големия авиопревозвач в света със сделка за 3,2 млрд. долара

Компанията майка на United Airlines купува Continental Airlines

10:28 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Създават най-големия авиопревозвач в света със сделка за 3,2 млрд. долара

UAL Corp, компанията майка на United Airlines, ще купи Continental Airlines за 3,2 млрд. долара, с което ще бъде създадена най-голямата авиокомпания в света. Това стана ясно в неделя от цитирани от Ройтерс анонимни източници, близки до преговорите за сделката.

Управителните съвети на двете групи са одобрили с единодушие споразумението за сливане, което ще бъде оповестено официално по-късно днес.

Американските авиопревозвачи са се договорили да обменят 1,05 акции на UAL за една акция на Continental.

В случай на одобрение на транзакцията от антимонополните органи новата компания ще вземе името United Airlines, като ще е базирана в Чикаго. Според източниците на Ройтерс годишният й оборот се оценява на 29 млрд. долара.

„Обединената група ще бъде по-силна, отколкото ако двете компании останат разделени“, коментира Робърт Ман, специалист за авиосектора в анализаторската фирма RW Mann & Co. „Маржовете ще бъдат по-добри.“

Условията по сключеното споразумение между представители на двете компании предвиждат още настоящият изпълнителен директор на UAL Глен Тилтън да стане директор с представителни функции в новата компания, а главен изпълнителен директор ще бъде шефът на Continental Джеф Смисък.

Групата ще разполага с 90 хил. служители и 693 самолета.

Според някои експерти консолидацията на сектора ще донесе му повече стабилност, тъй като той е разтърсван от развитието на нискотарифните превозвачи, притесненията за терористични атаки, промените в цените на горивата и свръхкапацитетите.

Смята се, че подготвената сделка може би предшества редица други в тази индустрия. Последното сливане в сектора беше през 2008 г., когато се обединиха Delta Airlines и Northwest Airlines – настоящият най-голям играч в световен мащаб.

Първоначално UAL предвиждаше сътрудничество и/или сделка с US Airways, за което се водеха преговори по-рано през годината, но в крайна сметка US Airways се отказа от подобно сближаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още