IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът с леко понижение след близо 3-процентния скок в сряда*

Поевтиняването на долара и добрите данни за фабричния сектор на САЩ и Китай повишиха цената на петрола до близо 74 долара

09:08 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с леко понижение след близо 3-процентния скок в сряда*

Цената на петрола скочи с близо 3% по време на първата септемврийска сесия и се издигна от най-ниското си ниво за последната седмица благодарение на добрите данни за растежа на производствения сектор в САЩ и Китай през август.

Те надминаха пазарните очаквания и вдъхнаха оптимизъм за перспективите пред световната икономика, предаде Ройтерс.

САЩ и Китай са двете страни с най-голямо потребление на енергийни суровини в света, като засилването на активността във фабричния им сектор загатва за по-голямо търсене на петрол през идните седмици.
 

Добрите данни и за растежа на австралийската икономика съживиха търсенето на по-рискови активи и понижиха курса на долара срещу еврото с близо 1% в сряда.

Поевтиняването на долара надделя над данните на Министерството на енергетиката на САЩ, от които стана ясно, че петролните запаси на страната са се увеличили повече от очакваното с 3,4 млн. барела през миналата седмица.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през октомври скочи с 1,99 долара, или 2,8%, за да завърши сесията в Ню Йорк на ниво от 73,91 долара за барел. По време на днешната електронна търговия петролните фючърси поевтиняват леко с 3 цента до 73,88 долара за барел.

Брентът междувременно се търгува с понижение от 0,2% до 76,17 долара за барел. Цената му се вдигна с 2,3% до 75,86 долара за барел на Лондонската петролна борса вчера.

Медта поскъпна с 2% до 7 585 долара за тон на Лондонската метална борса, отбелязвайки най-силното си ценово равнище за последните четири месеца.

Златото на свой ред поевтиня с 0,3% до 1 244,55 долара за тройунция, след като добрите икономически очаквания на инвеститорите намалиха търсенето на златото, което се приема за по-сигурна инвестиция.

* Актуализирано към 9:05 ч. българско време

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още