IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгледите пред строителния сектор във Великобритания се влошават

Равнището на бизнес активността в сектора падна до най-ниското си ниво за последните шест месеца

13:08 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Изгледите пред строителния сектор във Великобритания се влошават

Индексът, който измерва равнището на бизнес активността в строителния сектор на Великобритания, се понижи по-силно от очакваното през август заради загубата на инерция при жилищното строителство.

Индексът Construction PMI намаля до 52,1 пункта през август в сравнение с 54,1 пункта за юни, по данни на Сертифицирания институт за управление на покупките и предлагането във Великобритания (CIPS) и пазарния институт Markit. Това е най-ниската му стойност от март.

Именно силният ръст в строителния сектор през пролетта подкрепи растежа на британската икономика. Брутният вътрешен продукт на страната (БВП) се повиши с 1,2% през второто тримесечие, записвайки най-силния си ръст за последните повече от десет години.

Анализаторите прогнозираха по-слабо понижение на индекса на бизнес активността в строителния сектор до 53,5 пункта. Все пак стойността на показателя остава в оптимистичната зона над 50 пункта, което е знак за растеж в сектора, макар и с по-слаби темпове.

Нестабилното състоянието на пазара на недвижими имоти във Великобритания си пролича и от днешните данни на ипотечния кредитор Nationwide, които показаха, че цените на жилищата в страната са останали без промяна през летните месеци, сигнализирайки за стагнация на жилищния пазар.

Британската лира поскъпва за четвърти път през последните пет дни срещу долара днес, като към 13:05 ч. българско време един паунд се равнява на 1,5403 долара. Лирата е поевтиняла с 4,5% срещу долара през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още