IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Химимпорт формира две трети от днешния оборот на БФБ

На борсата се сключиха 41 сделки със Софарма и 72 с Билборд

15:53 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Химимпорт формира две трети от днешния оборот на БФБ

Водещият индекс на борсата – SOFIX, отстъпи с 0,1% в днешната сесия до ниво от 391,52 пункта, но от началото на седмицата се покачва с 1,1%. Широкият BG40 обаче се понижи с 0,4% до 111,59 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,1% до 294,44 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти BGREIT, нарасна с 0,8% до 40,99 пункта.

„Като изключим сделките с Химимпорт и Софарма, търговията днес бе повече от скромна. При Химимпорт явно някой конвертира привилегировани в обикновени акции през борсата, след като идентични пакети от по 100 хил. акции бяха прехвърлени и при двете емисии, докато при Софарма един от чуждите инвестиционни фондове от известно време намалява участието си“, заяви за Investor.bg Гено Тонев*, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.

„Големите инвеститори в глобален мащаб вече доста време избягват рисковите активи, което може да се тълкува като намаляване на натиска за продажби. У нас желаещите да продават по принцип не са много (изключение днес бе Билборд), но при лоши новини от чужбина, продавачи неминуемо ще се появят“, коментира той.

„Що се отнася до купувачите с по-дълбоки джобове, очаквам те да дойдат след не по-рано от три години, докогато ще се надяваме спестяванията на населението постепенно да започнат да преливат към пенсионните фондове, които преследвайки индексите, да вдигнат пазара“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 804 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 785 хил. лв. Търговията с компенсаторни инструменти бе за 16 хил. лв., а тази с облигации – за 3 хил. лв.

Търговията на пазара на акции бе доминирана от Химимпорт (по 260 хил. лв. оборот и с двата вида акции) и Софарма – 102 хил. лв. Още само при 4 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

Търговията с книжата на Химимпорт завърши на нивата, на които преминаха големите пакети – 2,45 лв. (0%) при обикновените и 2,43 лв. (-0,4%) при привилегированите акции.

Със Софарма се сключиха цели 41 сделки с над 25 хил. акции, като цената се понижи с 2,1% до 3,91 лв. за акция.

Още повече сделки имаше с акциите на Билборд – 72 с близо 30 хил. акции на обща стойност 19 хил. лв. Цената на затваряне бе 0,66 лв. за брой – с 1,3% по-ниска от вчерашната.

На пазара на акции се търгуваха общо 59 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 20/25, като при 14 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Трейс Груп (+2,8%), а с най-голям спад са книжата на Софарма (-2,1%).

Компенсаторните записи се повишиха с 4,8%, докато компенсационните бонове спаднаха с 2,6%.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 57% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още