IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилоза с върхови резултати след възобновяването на производството

За първото полугодие продажбите на дружеството нарастват над седем пъти на годишна база, а печалбата е близо 16 млн. лв.

10:31 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Свилоза с върхови резултати след възобновяването на производството

Приходите от продажби на Свилоза АД през първото полугодие на 2010 се увеличават 7,4 пъти на годишна база до 67,1 млн. лв., показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез КФН.

Нетната печалба на компанията за полугодието е 15,9 млн. лв. при загуба от 7,9 млн. лв. за първата половина на миналата година.

Постигнатите производствени и финансови резултати са върхови в историята на Свилоза, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

В средата на декември 2009, след 10-месечно прекъсване, дружеството възобнови производството си, което бе преустановено на 5 февруари 2009 поради срив в цените на целулозата на международните пазари и постоянното повишение на цените на дървесината в България.

През 2009 приходите от продажби (от натрупани запаси по време на спряното производство) възлязоха на 16,2 млн. лв. и бе отчетена нетна загуба в размер на 14,5 млн. лв.

Поетите ангажименти на Държавната агенция по горите и развитието на цените на целулозата на международните борси след април 2009 са създали благоприятни предпоставки за подновяване на производството, заявиха през декември от Свилоза.

Средните нетни цени на продадената целулоза в периода януари-юни 2010 се повишават с 25% от 849 на 1 060 лв./т, се казва още в доклада за дейността. Средно за полугодието нетната продажна цена на целулозата е в размер на 969 лв./т.

Последната сделка с акциите на Свилоза на БФБ е от 7 септември на цена 0,88 лв. за брой, което представлява спад от 12% от началото на годината и повишение от 10% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 27,9 млн. лв.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още