IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената с нов 15-годишен рекорд срещу долара

Очакванията, че сегашният премиер Наото Кан ще запази лидерския пост в Демократическата партия повишиха йената срещу всички 16 най-търгувани валути

09:53 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Йената с нов 15-годишен рекорд срещу долара

Йената се повиши срещу долара и отбеляза ново най-високо ниво срещу него за последните 15 години в очакване на резултатите от гласуването за лидер на Демократическата партия в Япония, което се провежда днес.

Този пост в момента се заема от японския премиер Наото Кан, който е петият премиер на страната през последните четири години. Той се конкурира с Ичиро Озава, който през август се кандидатира за лидер на Демократическата партия.

Йената се повиши до 83,10 йени за долар днес спрямо 83,71 в понеделник, отбелязвайки най-силния си курс срещу долара от май 1995 г. насам, пише Bloomberg. За това допринесоха очаквания, че Наото Кан ще спечели в провелите се избори. Анализатори оценяват неговата готовност да се намеси на валутните пазари, за да спре поскъпването на йената, като по-слаба от тази на Ичиро Озава.

Поскъпването на йената понижи индексите на Токийската фондова борса, но останалите борсови индекси в Азия продължиха доброто си представяне заради подобрените икономически нагласи след вчерашните по-оптимистични прогнози за икономиката на Европейската комисия.

Фондовите борси в Тайланд и Индонезия се представят най-добре, след като навлязоха в период на мечи пазар заради повишението на главните индекси там с 30% над последното им дъно от 25 май.

Засиленият икономически оптимизъм на инвеститорите вдигна и цените на металите, като среброто се търгува близо до най-високите си нива за последните 30 месеца от 20,19 долара за тройунция.

Йената поскъпва срещу всички 16 най-търгувани валути днес, като преднината й срещу долара възлиза на 0,7%. Към 9:50 ч. българско време двойката USD/JPY се котира на ниво от 83,35 йени за долар.

Спрямо еврото йената поскъпва с 0,6% до 107,23 йени за евро.

Китайският юан междувременно се повиши до най-високото си ниво от 1993 заради очаквания, че Пекин ще позволи на юана да поскъпне, за да избегне евентуални търговски санкции от страна на САЩ. Курсът му се повишава с 0,4% до 6,7470 юана за долар, което е най-силното ниво от 1993 г.

Централната банка на Китай фиксира референтния обменен курс на юана при 6,7378 юана за долар днес, което е най-високо му ниво от 1995 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още