IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовата борса в Индонезия бележи нови върхове

Главният борсов индекс Jakarta Composite се е повишил с близо 28% от началото на годината, след като достигна рекордно високи нива през септември

12:31 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фондовата борса в Индонезия бележи нови върхове

Фондовата борса в Индонезия продължи доброто си представяне за четвърта поредна сесия днес на фона на подобрените очаквания на инвеститорите за изгледите пред икономиката.

Главният борсов измерител в страната Jakarta Composite се повишава с 0,4% до близо 3 231 пункта днес, което е нова рекордно висока стойност в историята на индекса. Той е нараснал с 27,5% от началото на тази година, което го превръща в един от двата най-добре представящи се индекса в региона, заедно с тайландския SET.

Фондовата борса в Джакарта е привлякла капиталови потоци за над 1,6 млрд. долара през тази година, с което надминава 936-те млн. долара за цялата 2009 г.

Централната банка на Индонезия остави основния лихвен процент без промяна на рекордно ниското му ниво от 6,5% в началото на септември в подкрепа на икономическия растеж на страната. Въпреки това индонезийската рупия е поскъпнала с над 4% срещу щатския долар през тази година.

Според анализатори доброто представяне на индонезийската фондова борса се дължи в голяма степен на добрите фундаментални показатели на индонезийската икономика. Правителството наскоро преразгледа икономическите си прогнози и вече очаква ръст на брутния вътрешен продукт от 6% през тази година.

По същия начин подобряващите се изгледи и пред тайландската икономика се сочат като главна причина за силното повишение на тайландския индекс SET през последните три месеца. Той е нараснал с 26,5% от началото на годината и заедно с Jakarta Composite се намира с около 30% над най-високата си точка за тази година, отбелязаха на 25 май. По време на днешната сесия обаче SET губи 0,8% до 929 пункта.

Доброто представяне на останалите борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион продължава за трети пореден ден днес, като поскъпването на суровините повиши акциите от добивния сектор.

Йената отбеляза пореден 15-годишен връх срещу щатския долар, след като японският премиер Наото Кан спечели надпреварата със своя опонент Изиро Озава за лидерското място в Демократическата партия. По този начин той ще може да запази поста си на министър-председател на страната.

Това доведе до силен ръст на йената, защото Наото Кан, като бивш финансов министър на Япония, е по-умерен в своята позиция относно намесата на валутните пазари с цел спиране на възхода на йената от своя противник.

Силната йена обаче влошава конкурентоспособността на японските износители и поскъпването й се отрази негативно на акциите на компаниите износителки. Главният японски индекс Nikkei 225 се понижи с 0,2% до 9 299,31 пункта и бе сред малкото губещи борсови измерители в региона.

Акциите на най-голямата минна компания в света BHP Billiton поскъпнаха с 1,5% на борсата в Сидни заради повишенията в цените на металите. Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0,3% до 4 626,50 пункта след новината за покачването на бизнес доверието в страната. Това показа индексът на най-голямата австралийска банка NAB, който нараства до 11 пункта през август спрямо 2 пункта за юли.

В Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 0,6% до 3 197,52 пункта въпреки неочакваното понижение на продажбите на дребно в страната с 0,4% на месечна база през юли.

Китайският индекс Shanghai Composite промени многократно своята посока, за да завърши сесията почти без промяна на ниво от 2 688,52 пункта. В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,2% до 21 694,37 пункта. Днес стана ясно, че китайското правителство може да въведе суапове за защита от неплатежоспособност до края на тази година.

От изказване на китайски правителствен служител пред Bloomberg става ясно, че върху суаповете за защита от фалит ще бъдат наложени редица ограничения, които няма да позволяват спекулации с тях или издаването им върху високорискови активи, каквито са ипотечните ценни книжа. Чрез въвеждането на тези финансови инструменти китайските банки ще имат възможност да се застраховат от определени рискове.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява фондовите пазари в десет страни от Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, напредва с 0,2% до 124,02 пункта днес. Освен добивните компании, тези от финансовия сектор също застанаха сред най-печелившите заради одобрените през уикенда капиталови изисквания за банките, които ще влязат в сила след осем години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още