IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО постанови: Боинг е получавал държавни субсидии

Организацията обаче не е обявила получените от Боинг субсидии за незаконни, както стана в случая с Ербъс

21:59 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
СТО постанови: Боинг е получавал държавни субсидии

Световната търговска организация (СТО) е отсъдила, че щатският производител на самолети Боинг е получил над 20 млрд. долара субсидии от правителството на САЩ, и е призовала те да бъдат върнати, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свой източник.

Ако бъде потвърдено, решението, което не е обявено публично, ще придаде тежест на призива на Европа спора за помощите в сектора да се уреди чрез преговори. През юни СТО отсъди, че Европа е давала нелегални субсидии на конкурента на Боинг - Ербъс.

Конфиденциалният доклад, който е представен само на официални лица от САЩ и ЕС, вероятно няма да бъде публично обявен преди средата на 2011 г.

От Вашингтон твърдят, че всяка помощ, за която ги обвиняват, бледнее в сравнение със субсидиите за Ербъс. И двете страни са обжалвали много от разкритията в докладите по случаите.

Според източника на Ройтерс СТО не е обявила получените от Боинг субсидии за незаконни, както стана в случая с Ербъс.

Двете страни може да обсъдят спорния случай на срещата си на върха на 20 ноември в Лисабон, на която ще присъства и щатският президент Барак Обама.

САЩ се противопоставят на преговорите, поставяйки като изискване ЕС да прекрати помощта за новия самолет A350 на Ербъс, която, според американската страна, е подобна на вече заклеймената от СТО помощ за Ербъс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още