IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия повиши основния си лихвен процент за пети път през тази година

Основният лихвен процент вече е на ниво от 6% в сравнение с 5,75% през август и юли

11:55 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индия повиши основния си лихвен процент за пети път през тази година

Индийската централна банка вдигна основния си лихвен процент за пети път от началото на тази година, за да може да противодейства на бързо растящата инфлация.

Основният лихвен процент вече е на ниво от 6% в сравнение с 5,75% през август и юли. Индийската рупия поскъпна с 0,4% срещу щатския долар след новината, като един долар се разменя срещу 46,19 рупии.

Затягането на монетарната политика идва, след като през юли индийската индустрия ускори темповете си на растеж, което може да стимулира покачването на инфлацията в страната. Индустрията се разрасна с 13,8% на годишна база, удвоявайки своя годишен ръст в сравнение с отчетения през юни.

Малко след това стана ясно, че цените на ниво производител са се увеличили с 8,5% на годишна база през август. Индийската икономика нарасна с 8,8% през второто тримесечие спрямо същия период на 2009 г., което я нарежда на трето място по темпове на растеж сред големите страни, след Китай и Бразилия.

Инфлацията в Индия възлиза на повече от 11%, което е най-високото ниво сред всички страни от групата на Г-20.

По-рано през този месец централните банки на Малайзия и Южна Корея оставиха без промяна основните си лихвени проценти заради очаквания за по-бавен растеж на световната икономика в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още